Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Bescherming elektriciteitscentrale en schoorsteen

De Weekbode

17 januari 2014

Het stadsbestuur heeft de beschermingsprocedure voor de oude elektriciteitscentrale en de schoorsteen in de Prins Albertlaan opgestart.

“De bescherming van het historisch pand zal het behoud van de erfgoedwaarde garanderen en een optimaal beheer van de beschermde stoommachine ten goede komen”, aldus schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA).

Het dossier werd begeleid door de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst Bie-Radar. “Na enkele plaatsbezoeken van erfgoedconsulenten kregen we een principiële goedkeuring en weten we dat het gebouw beschermingswaardig is. De stoommachine zelf is omwille van de industrieel-archeologische waarde al beschermd sinds 1978. Vreemd genoeg zijn het gebouw en de schoorsteen niet beschermd. Tegelijk zijn ze allebei aan een grondige opknapbeurt toe.”

Zeer goede staat

Het gebouw werd in 1936 gebouwd voor de stoommachine. Intussen is deze machine de grootst bewaarde stoommachine in Vlaanderen. De schoorsteen is dan weer het hoogste en bijna enige overgebleven exemplaar in Izegem.

“De stoommachine en de schoorsteen kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de uitwerking van de museumsite Eperon d’Or en daarom wil het stadsbestuur starten met de herstelling ervan. Maar we hopen uiteraard in aanmerking te komen voor subsidies en daarom is de bescherming nodig.” De machine zelf wordt momenteel elke maand onderhouden door een groep vrijwilligers. “Dankzij hun inzet is de stoommachine in zeer goede staat.”

(PVH)