Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Batjes ook in Izegem week vroeger

Het Laatste Nieuws

23 december 2014

De kogel is door de kerk: Izegem vervroegt de Batjes eenmalig met een week, om zo niet in het vaarwater van de Roeselaarse Batjes te komen. Om dat ongelukkige scenario in de toekomst te vermijden, hebben beide partijen een samenwerkingsprotocol ondertekend waarin ze de data van de Batjes voor de komende tien jaar vastleggen.

De betrokken partijen ondertekenden gisteren het samenwerkingsprotocol dat de data van de Batjes vastlegt. - VDI

"We hebben een kerstbestand in de Batjesoorlog", grapte economieschepen Kurt Himpe gisteren. Want Roeselare en Izegem begraven de strijdbijl in de discussie van de inplanning van de jaarlijks braderie. Enkele maanden geleden zat het er immers bovenarms op. De vzw Centrumstraten Roeselare besloot toen eenzijdig de datum van de Batjes met een week te vervroegen, naar het derde weekend van juni. Net tijdens het weekend dat Izegem ook zijn Batjes houdt, en dat al 47 jaar lang. "We vervroegen de datum op vraag van onze handelaars", zei voorzitter Jo De Peuter toen. "Bovendien zouden we ook te dicht bij de solden aanleunen. We wisten dat ze daar in Izegem niet gelukkig mee zouden zijn, maar wij wilden voor zekerheid kiezen." Zowel de handelaars als het stadsbestuur van Izegem waren niet te spreken over de Roeselaarse beslissing en burgemeester Bert Maertens (N-VA) ondernam een verzoeningspoging. "Roeselare kon de datum van de Batjes van 2015 niet meer veranderen, maar we hebben toch een compromis bereikt. Volgend jaar vinden onze Batjes uitzonderlijk een weekend eerder plaats, van 12 tot 14 juni. In de daaropvolgende negen jaar vinden ze in Izegem in het derde weekend van juni plaats en in Roeselare op het vierde weekend van juni, ook in de jaren dat de maand vijf weekends telt. Onze handelaars vragen om stabiliteit en daarom hebben we de data vastgelegd in een samenwerkingsprotocol. Onzekerheid is immers niet goed voor de verkoop."

Gezond verstand

Het protocol werd gisterenochtend ondertekend door beide burgemeesters, de economieschepenen en de organisatoren van beide Batjes. Na afloop reageerden alle partijen tevreden. "Zowel de bezoekers als standhouders hoeven op die manier niet tussen de evenementen te kiezen", zegt de Izegemse Unizovoorzitter Jef Maeseele. "Als de Batjes samenvallen, dan zouden beide organisaties dat in de verkoop gevoeld hebben. We wijken nu eenmalig en op vraag van ons Batjescomité een week uit, en dat lijkt ons een keuze van het gezond verstand. De Batjes vallen dan wel samen met Vaderdag, wat commercieel minder interessant is, maar nog altijd veel interessanter dan Batjes die samenvallen met die van Roeselare."

Evaluatie

In het samenwerkingsprotocol staat ook dat beide organisaties om de twee jaar een evaluatie kunnen inlassen. "Dan is het elke partij toegestaan om de data van de Batjes eenzijdig aan te passen, maar met respect voor de andere partij", zegt Jo De Peuter. "Batjes inplannen op dezelfde data wordt onmogelijk. Ook als de wetgeving op de soldenperiode verandert, is zo'n evaluatiemoment nog mogelijk".

(Valentijn Dumoulein)