Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Winterprik is peperdure grap

Het Laatste Nieuws

23 maart 2013

De aanhoudende winterprik jaagt veel steden en gemeenten in de Mandelstreek op grote kosten. Zo ziet Tielt zich geconfronteerd met een opmerkelijke verhoging van de kosten om zijn wegen sneeuwvrij te houden. Ook in Izegem en Roeselare loopt het kostenplaatje op.

Dit weekend krijgen we een nieuwe koudegolf met sneeuw en ijzel te verduren. Het is de zoveelste winterprik op rij nadat we de voorbije maanden op dat vlak niet gespaard bleven. Verschillende gemeenten en steden kreunen stilaan onder het kostenplaatje die dat met zich meebrengt. "We strooiden al 510 ton zout uit op onze wegen", zegt Tielts schepen van Openbare Werken Veerle Vervaeke (Open Vld).

Beschadigde wegen

"Dat kostte ons tot nu toe 45.000 euro, terwijl we maar 35.000 euro begroot hadden. Er komt dus nog een budgetwijziging aan en dat is met onze financiŽle problemen absoluut geen cadeau. Bovendien beperken de kosten zich niet tot het zout alleen. Het herstellen van putten in het wegdek zal ons vermoedelijk nog eens 17.000 euro kosten. Vooral de Claerhout- en Gentstraat zijn er erg aan toe. Ook de Vinktstraat is aan herstel toe, maar omdat Aquafin daar werken plant, nemen zij dat in hun budget op. Verder komen daar ook nog de kosten bij van landbouwers die al zeven keer uitreden om de landelijke wegen sneeuw- en ijsvrij te maken." Door het winterweer liggen echter ook andere werken stil. De nieuwe oprit langs de Ringlaan naar de sportparking raakt pas eind maart af. De oprit en de rotonde zijn af, maar de parkeerplaatsen moeten nog een asfaltlaag krijgen. De afbraakwerken van de oude kinderopvang Tanneke en de Collegesite zijn wel achter de rug, maar het aanleggen van groenzones en de afwerking van het terrein is pas in april ten einde. Rond die periode kan ook de verdere aanplanting van het speelbos aan de Ringlaan doorgaan. "Eind deze maand volgt een evaluatie van ons winterplan", gaat de schepen verder. "Dan pas weten we hoeveel uren, kilo's zout en geld dit ons gekost heeft. Het staat wel vast dat dit voor ons een van de duurste winters in jaren geweest is."

Winterplan evalueren

In Roeselare liep het prijskaartje voor zout al op tot 65.000 euro, drie keer meer dan begroot. "Per winternacht moet er telkens 60 ton zout gestrooid worden", reageert Bert Vanhuyse van de technische dienst. "De schade aan de wegen kunnen we moeilijk schatten. De meeste schade komt voor op plaatsen waar het wegdek al beschadigd was. Door de strenge winter verwachten we ons echter aan hogere kosten dan tijdens een 'gewone' winter." In Izegem werd al 402 ton zout uitgestrooid, terwijl dat vorige winter maar 280 ton was. "De diensten presteerden al meer dan driehonderd uren in winterdienst. We zitten nu al aan 60.000 euro kosten en dat is meer dan we begroot hadden. Er komt dus een budgetaanpassing aan", weet schepen van Openbare Werken Kurt Grymonprez (sp.a). Het stadsbestuur gaf eerder al te kennen dat het zijn winterplan wil evalueren. "Er komt alvast een centraal meldpunt voor sneeuwproblemen. Dat leidt niet noodzakelijk tot een meerkost, maar wel een herverdeling van de fondsen", besluit schepen Kurt Himpe (N-VA).

(Valentijn Dumoulein)