Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Stad wil leegstand aanpakken

De Weekbode

20 september 2013

Het stadsbestuur wil handelaars uit de rand tijdelijk een onderkomen geven in een leegstaand handelspand in het centrum. Tijdens de Steps Shopping Day van zaterdag 12 oktober wordt het proefproject gelanceerd.

Zaterdag 12 oktober vindt voor de tweede keer de Steps Shopping Day plaats in Izegem en daarvoor slaat het stadsbestuur de handen in elkaar met Actie Zelfstandig Izegem (AZI).

AZI ontstond in 2011 als reactie op het toenmalige economische beleid van Izegem. Er kwam kritiek dat de handelaars geen stem kregen in de heraanleg van de Grote Markt, de opening van het Frunpark en het parkeerbeleid. “Nu willen we samenwerken in plaats van elkaar voorbij te lopen”, aldus schepen van Economie Kurt Himpe (N-VA).

Een eerste daad was het creëren van extra parkeerplaatsen aan Drukkerij Strobbe en nu willen AZI en de stad samen de leegstand van handelspanden in het centrum een halt toeroepen.

“En daar hebben we een duidelijk plan voor uitgewerkt”, aldus Himpe. “We willen winkels van buiten het centrum in de nu leegstaande panden in het centrum. Daar kunnen ze bijvoorbeeld een tijdelijke shop of etalage installeren.”

Het concept wordt uitgetest tijdens de Steps Shopping Day van zaterdag 12 oktober. “We hopen uiteraard dat we dit plan kunnen herhalen en zelfs uitbreiden. We denken er zelfs aan om verenigingen de kans te geven die panden tijdelijk te gebruiken of er kunstenaars laten tentoonstellen.”

Marktstraat

Vooral de Marktstraat kreunt onder de leegstand. “Momenteel staan er negen handelspanden te wachten op een invulling”, stelt Kurt Himpe. “Daarom willen we met de stad er een pand huren of aankopen en dat als doorgangswinkel laten fungeren. Zo kunnen startende ondernemers er bijvoorbeeld één dag per week hun winkel openen en zo stelselmatig doorgroeien.”

Ondertussen staat ook de economische raad op de rails. “De eerste vergadering was alvast veelbelovend”, klinkt het. “We zijn blij dat we nu met alle partijen goed kunnen samenwerken. Zo kunnen we het economische leven in onze stad verder aanwakkeren. En binnenkort gaat ook onze ambtenaar voor lokale economie aan de slag.”

AZI denkt er ook aan om door de UGent een onderzoek te laten uitvoeren voor de opmaak van een alternatief mobiliteitsplan. Iets waar ook schepen Himpe zich in kan vinden. “Op die manier wordt een ander licht geworpen op de zaak en er kunnen heel wat bruikbare ideeën uit voortvloeien. Die voorstellen kunnen we zeker meenemen in het hele denk- en beslissingsproces voor de visie 2030 die het stadsbestuur wil uitwerken tijdens deze bestuursperiode. Het leunt zelfs zeer sterk aan bij een voorstel dat in de beleidsverklaring staat, namelijk het stimuleren van de uitwerking van thesissen over Izegemse onderwerpen.”

Autoshow

Met de Steps Shopping Day wil de stad de vele nieuwe zaken in de stad helpen promoten. “We kozen voor een zaterdag omdat dan ook onze wekelijkse marktdag plaatsvindt. ’s Ochtends is er dan sowieso veel volk in Izegem, maar die lijn willen we in de namiddag doortrekken. De belangstelling is groot, want nu hebben al een twintigtal handelszaken hun deelname verzekerd.” Op de parking van Drukkerij Strobbe wordt verder nog een autoshow georganiseerd.

(Philippe Verhaest)