Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Stadsreuzen staan te verkommeren in loods

Het Nieuwsblad

25 september 2013

Weekend na weekend bewijst Izegem zich de laatste tijd als feeststad. Fantastisch vindt belleman Guy Vandendriessche dat, maar op al die feesten worden vier Izegemnaars steevast vergeten: de stadsreuzen. Maar er is beterschap in zicht.

Belleman Guy Vandendriessche heeft een blog over reuzen. Hij zou de vier Izegemse stadsreuzen graag weer zien rondlopen bij feesten en evenementen. ‘Eigenlijk zouden die figuren bij elk groot feest buiten moeten komen. Nu staan ze al jaren te verkommeren in de stadsmagazijnen’, zegt hij.

De stad beschikt over vier reuzen: Tillo van den Bond, de Rosten van Kachtem en Tijl en Nele. De laatste keer dat ze buiten kwamen was bij de heropening van de centrale doortocht in 2005. ‘Op weg naar de plechtigheid kwam een van de reuzen toen ten val, met extra schade tot gevolg’, herinnert Vandendriessche zich. Sindsdien verlieten ze de loodsen van de stad niet meer. ‘We hebben ze ontmanteld, de kleren gewassen en gekeken welke reparaties er nodig zijn. Met nieuwe kleren en een lik verf zouden we al een stuk verder geraken.'

Noord-Frankrijk

Schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA) is het plan om de reuzen in ere te herstellen niet ongenegen. ‘De reuzen behoren tot de plaatselijke folklore. Erfgoedcel Terf-Bie kan uitdokteren hoe we hiervoor subsidies kunnen bekomen. Die zijn er zeker voorhanden. Er zijn veel steden en gemeenten met reuzen, het zou dus eigenlijk een intergemeentelijk project kunnen worden.’

Voor het restaureren van de kledij van de reuzen kijken belleman en schepen naar de afdeling mode van Instituut de Pélichy. ‘We stellen ook vast dat in Noord-Frankrijk reuzen nog zeer gekoesterd worden. Via onze partnerstad Belle, die trouwens zelf over een reus beschikt, kunnen we in die regio ons oor te luisteren leggen. Er zijn dus heel veel mogelijkheden’, meent Himpe.

Werkgroep gezocht

Daarmee is de kous nog niet af. Want wat heb je aan vier gerestaureerde reuzen als niemand er naar omziet. Er moet een werkgroep opgestart worden die met de reuzen naar buiten komt. ‘Het is de bedoeling om een groep samen te stellen die een voortrekkersrol speelt. We zullen polsen wie of welke vereniging bereid is dit te doen’, zegt de schepen.

(Frank Meurisse)