Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Stadsbestuur wil schrijnwerkersmuseum toeristisch promoten

Het Laatste Nieuws

29 april 2013

Het charmante privémuseum van schrijnwerker Pierre Vangroenweghe in een voormalig koetshuis in de Onze-Lieve-Vrouwestraat zal door de stad Izegem beter uitgespeeld worden als toeristische troef. Dat lieten burgemeester Bert Maertens en toerismeschepen Kurt Himpe (beiden N-VA) weten tijdens een officieel bezoek.

De collectie bestaat er uit heel wat uniek schrijnwerkermateriaal en prachtige houten creaties. Pierre zelf maakt deel uit van een geslacht schrijnwerkers dat terug gaat tot de 17de eeuw. Via hen en dankzij heel wat sympathisanten kon hij heel wat antieke werktuigen en machines verzamelen. Onder de noemer 'Den Temmerman en z'n aloam' bouwde hij in drie jaar tijd een voormalig koetshuis om tot privémuseum.

Geboortewiegje

"Sommige spullen, zoals een klassieke lintzaagmachine, kon ik via mijn familie bemachtigen", verduidelijkt Pierre Vangroenweghe. "Ook mijn geboortewiegje heeft hier een plaats. Er pronken eveneens artdeco-deuren van oude stadsgebouwen, antieke apotheekkastjes en een vitrine die nog dienst deed in het oude Patersklooster. Stuk voor stuk prachtwerk dat ik in veel gevallen van de sloop kon redden." Van zowat elk object kan de Izegemnaar de geschiedenis tot in de details vertellen. Zijn merkwaardig museum bleef tot nu toe echter een onbekend pareltje, maar daar wil de stad verandering in brengen.

Arrangement

"Wat Pierre hier gerealiseerd heeft, is te mooi om met niemand te delen", aldus burgemeester Bert Maertens. "Daarom wordt de info over het museum en de bezoekuren toegevoegd aan onze website. Het is de bedoeling om in de toekomst, met de nieuwe museumsite Eperon d'Or en de komst van brouwerij Van Honsebrouck naar Emelgem toeristische arrangementen uit te werken, waarbij de horeca en handelaars zullen betrokken worden. Ook het schrijnwerkersmuseum zal daar zeker in worden opgenomen." Pierre zelf weet met zijn geluk geen blijf. "Ik ben verheugd dat ik nu erkentelijkheid krijg. Het initiatief moet echter ook van de inwoners komen, het is nu aan hen om mijn collectie te ontdekken." Meer info voor een geleid bezoek: 051/30.76.98.

(Valentijn Dumoulein)