Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Schepen en belleman willen stadsreuzen in ere herstellen

Het Laatste Nieuws

14 november 2013

De stad wil een werkgroep oprichten om de folkloristische reuzenpoppen die vroeger in een stoet door de straten trokken terug in ere te herstellen. Schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) lanceert meteen een oproep om peters en meters te zoeken voor de stadsreuzen. Hij krijgt alvast bijval van belleman Guy Vandendriessche.

Schepen Himpe zoekt naast peters en meters ook kandidaten om in een werkgroep te zetelen. "Met hen kijken we wat er allemaal moet gedaan worden en hoe we een reuzenwerking op poten kunnen zetten." De stad doet alvast een beroep op erfgoedvereniging TERF, maar ook met de vzw Reuzen in Vlaanderen. Die organisatie promoot de reuzencultuur in Vlaanderen. Belleman Guy Vandendriessche is hun aanspreekpunt voor onze provincie en hij is een van de voortrekkers in het eerherstel van de giganten.

"Als reuzenfanaat ben ik al een tijdje bezig met een inventarisatie van alle stadsreuzen van België en van daaruit groeide al langer het verlangen om de Izegemse reuzen terug in het straatbeeld zien", reageert de Belleman. "Tal van verenigingen kunnen hier bij betrokken worden. De modeafdeling van Instituut De Pélichy kan bijvoorbeeld een rol spelen in het maken van nieuwe kleren voor de reuzen, terwijl heemkundige kring Ten Mandere het historische luik kan belichten. Ik kijk alvast uit naar de eerste vergadering van de werkgroep."

Geďnteresseerden kunnen zich tot het einde van dit jaar melden via cultuur@izegem.be.

(Valentijn Dumoulein)