Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Privémuseum promoten

De Weekbode

3 mei 2013

Het overgrote deel van de Izegemnaars zette er nog nooit een voet binnen, maar het loont de moeite om dat wel eens te doen. Dat konden we met eigen ogen aanschouwen. Pierre Vangroenweghe (67) verzamelde en restaureerde heel wat houten pronkstukjes en het materiaal waarmee ze vervaardigd werden. Twee verdiepingen vol met kleine schatten.

Zelf doopte Pierre Vangroenweghe zijn privémuseum en tegelijk biotoop om tot “De Temmerman en zijn alaam”. Het vroegere koetshuis in de Onze-Lieve-Vrouwestraat is knap opgeknapt. Het is dan ook volgestouwd met heel wat schrijnwerkersmateriaal en prachtige houten creaties. “Hoe ik hieraan begon ? Door eerst eens mijn zolder leeg te halen”, zegt de gewezen houthandelaar. “Ik stam uit een schrijnwerkersfamilie die teruggaat tot de 17e eeuw. Ik heb heel wat materiaal van mijn grootvader en vader kunnen recupereren. Verder heb ik ook altijd mijn ogen open gehouden toen ik voor mijn job ergens in het buitenland was. En ik krijg zo nu en dan ook een tip. En zo stuit ik nu en dan nog op pareltjes die ik dan in oorspronkelijke staat tracht te herstellen.”

Pierre Vangroenweghe heeft zo nog een authentiek raam uit het oude stadhuis, kant Melkmarkt, staan. Ook zijn eigen geboortewiegje prijkt tussen de te bezichtigen stukken. Verder ook een apothekerstafeltje uit Parijs. Maar ook heel wat materiaal waarmee de schrijnwerkers vroeger aan de slag gingen. “Jonge mensen kunnen nu nauwelijks geloven wat men vroeger allemaal met de hand kon maken”, zegt Pierre met een houten fietswiel in de handen. Over ieder stuk weet Pierre wel een leuke anekdote te vertellen.

Het stadsbestuur hoeft Pierre Vangroenweghe alvast niet meer te overtuigen. Vorige week vrijdag brachten burgemeester Bert Maertens en schepen Kurt Himpe een bezoek aan het privémsueum. “We willen dit uitspelen als toeristische troef”, zegt schepen Himpe. “We zullen het alvast toevoegen aan de toeristische informatie op onze website. In de toekomst willen met de nieuwe museumsite Eperon d'Or, het bezoekerscentrum van brouwerij Van Honsebrouck en ook dit privémuseum toeristische arrangementen uitwerken waarbij ook de Izegemse horeca en handelaars betrokken zullen worden.”

Wie het museum wil bezoeken klopt eens aan in de Onze-Lieve-Vrouwestraat 12 of geeft een belletje naar Pierre op 051 30 76 98.

(Wouter Vander Stricht)