Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Nieuwe coalitie van start

De Weekbode

4 januari 2013

Voor de meest protocolaire gemeenteraadszitting van de legislatuur waren ook ruim 100 toeschouwers komen opdagen. De eedaflegging verliep gemoedelijk. Bij de verkiezing van OCMW- en politieraad vielen geen verrassingen te noteren.

Na de jongste gemeenteraadsverkiezingen waren de machtsverhoudingen dus omgegooid. Na 18 jaar een coalitie tussen christen-democraten en socialisten, won N-VA het pleit. Met 12 zetels zijn ze veruit de grootste fractie, in SP.A-Groen vonden ze hun beoogde coalitiepartner. CD&V wordt zo naar de oppositie verwezen. Het zal even wennen worden, maar de ervaren politici zaten er goedlachs bij afgelopen woensdagavond.

De Leest is al een tijdje de locatie voor de Izegemse gemeenteraden. Het podium werd dit keer ingeruild voor de vloer daarvoor, de tribune werd half uitgeschoven en ruim 100 mensen namen er een zitje in. Een echt idee over hoe een gemeenteraad verloopt kregen ze echter niet. Meer dan de helft van de zitting ging op aan het stemmen (en vooral het tellen van die stemmen) voor de OCMW- en politieraad.

Peter Defreyne (CD&V), uittredend voorzitter van die gemeenteraad, mocht nog openen. "Ik zie hier een aantal ontgoochelde gezichten omdat ik hier nog zit", opende hij met een kwinkslag. "Maar ik moet nog de eerste punten afhandelen..."

De verkiezingen werden goedgekeurd en daarna kon de eedaflegging beginnen. Alle raadsleden, in volgorde van anciŽnniteit, legden in handen van de gemeenteraadsvoorzitter dus nog Peter Defreyne de eed af. Eentje - Kurt De Guffroy (CD&V) werd per ongeluk overgeslagen, maar mocht dan uiteindelijk het rijtje sluiten. Hij kon er om lachen. Sybille Vandeputte legde de eed af, maar gaat straks naar de OCMW-raad. Haar pa Didier Vandeputte volgt haar dan op.

De nieuw verkozen gemeenteraadsvoorzitter, Geert Bourgeois, nam het woord. Hij heeft al 36 jaar ervaring in dit forum. De Vlaams minister weidde uit over de nieuwe wetgeving die meer verantwoordelijkheid naar de gemeenten toeschuift. Hij besloot door te stellen dat hij hoopt dat de gemeenteraden snel digitaal zullen worden geregistreerd en zo in cyberspace te beluisteren en bekijken zijn. "Het debat in De Leest heeft bewezen dat er een geÔnteresseerd publiek voor is."

Financieel beheerder

Stefaan Sintobin vroeg en kreeg het woord. "Ik wil uw feestje niet vergallen, het is ook niet persoonlijk bedoeld, maar ik vind dat dit publiek mag weten dat N-VA een bocht van 180 graden heeft genomen. Bij de aanstelling van de gemeenteraadsvoorzitter in de vorige legislatuur heeft N-VA aangegeven dat het aangewezen was iemand van de oppositie te nemen."

Vervolgens werden de schepenen verkozen. Frank Duhamel (SP.A-Groen) wordt eerste schepen. Na drie jaar, als hij OCMW-voorzitter wordt, wordt hij vervangen door partijgenote Nadia Staes als eerste schepen. Kurt Himpe is tweede schepen, Nadia Staes dus eerst drie jaar derde schepen, daarna wordt Lothar Feys (N-VA) derde schepen. Filip Motte (N-VA), Kurt Grymonprez en Caroline Maertens zijn respectievelijk vierde, vijfde en zesde schepen. Marc Vanlerberghe wordt OCMW-voorzitter.

Ook de fractieleiders werden nog aangesteld. Peter Defreyne, die de meerderheid succes toewenste, is dat voor CD&V, Filip Lombaert voor SP.A-Groen, NoŽl Vansteeland voor Open VLD en de jonge Arne Allosserie voor N-VA.

Ontvanger Dieter Cardoen gaat voortaan als financieel beheerder door het leven.

(Wouter Vander Stricht)