Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Museumsite Eperon d'Or krijgt geen Grand Café

Het Nieuwsblad

5 juni 2013

Het nieuwe stadsbestuur van Izegem wijzigt de plannen voor de invulling van de museumsite Eperon d'Or. Het geplande Grand Café komt er niet, wél een Huis van de Economie.

De plannen voor de renovatie en nieuwe invulling van de voormalige schoenfabriek Eperon d'Or worden door de nieuwe meerderheid van N-VA, SP.A en Groen bijgeschaafd.

'Het ontwerp dateert al van 2008 en intussen is de toestand veranderd. In grote lijnen behouden we wel het toeristisch-recreatieve concept, waarbij in Eperon d'Or met het Borstel- en Schoeiselmuseum het industriële verleden van Izegem en de streek in de kijker wordt gezet. Maar daarnaast krijgt het gebouw gedeeltelijk een nieuwe invulling', stelde schepen Kurt Himpe (N-VA) op de gemeenteraad de nieuwe plannen voor.

Geen brasserie

Eén van de belangrijkste veranderingen is het schrappen van het 'Grand Café' aan de ingang van het gebouw.

'Het stadscentrum, met zijn vele cafés en restaurants, bevindt zich op een boogscheut en wij willen de horeca geen concurrentie aandoen met een eigen brasserie. Bezoekers zullen in Eperon d'Or alleen een koffie- en drankautomaat vinden en schoolgroepen kunnen er hun picknick gebruiken', aldus Himpe.

Het streekbezoekerscentrum, dat bovenop de musea komt, blijft wel behouden maar de nadruk zal meer op het panoramisch uitzicht liggen.

'Er komen ook foto's die alleen met 3D-brillen zullen bekeken worden. Dergelijke foto's hangen we ook in de horecazaken in het stadscentrum op', zegt Himpe.

Huis van de Economie

Tweede belangrijke wijziging is de komst van het Huis van de Economie in het nieuw te bouwen gedeelte achteraan de site, met kantoorruimte, een polyvalente zaal en plaats voor tijdelijke tentoonstellingen.

De wijzigingen leveren een besparing van 285.000 euro op. Maar ondanks de subsidies van de Europese, Vlaamse en West-Vlaamse overheid kost Eperon d'Or de stad nog altijd 5,3 miljoen euro. Daar moeten de kosten voor de inrichting van het depot en de kantoren, de eventuele plaatsing van zonnepanelen en de signalisatie nog worden bijgeteld.

Veredelde refter

Eperon d'Or was het paradepaardje van de vorige coalitie en het geesteskind van oud-burgemeester Gerda Mylle (CD&V).

Mylle vindt de komst van het Huis van de Economie een meerwaarde, maar is diep ontgoocheld over het schrappen van het Grand Café. 'De bedrijven die van Eperon d'Or een meet- and greetplaats wilden maken voor hun internationale contacten, moeten het nu met een veredele, kille refter en een bekertje koffie stellen. Dat is niet goed voor het imago van onze stad', betreurt zij.

(Martin Tytgat)