Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegem zet beschermingsprocedure in voor gebouw stoommachine

www.wtv.be

8 mei 2013

Het Izegemse stadsbestuur zal de beschermingsprocedure opstarten voor de schoorsteen en het gebouw waarin de stoommachine staat.

Dat gebouw bevindt zich in de buurt van de museumsite Eperon d'Or. “De stoommachine zelf is omwille van de industrieel-archeologische waarde beschermd sinds 1978”, zegt schepen van erfgoed Kurt Himpe (N-VA). “Vreemd genoeg zijn het gebouw en de schoorsteen niet beschermd. Zowel het gebouw als de schoorsteen zijn aan een dringende opknapbeurt toe. Uiteraard heeft dit een financiële impact en daarom wil het stadsbestuur gebruik maken van de subsidiemogelijkheden van Monumenten en Landschappen en van de provincie West-Vlaanderen.”

Grootst bewaarde stoommachine

Het gebouw werd in 1936 gebouwd voor de stoommachine. Intussen is deze machine de grootst bewaarde stoommachine in Vlaanderen. De ketel en de oven zijn verdwenen. De schoorsteen is dan weer beeldbepalend, maakt deel uit van de stoommachine en is de hoogste en bijna enige overgebleven schoorsteen in Izegem. Vroeger waren er tientallen. “De stoommachine en de schoorsteen kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de uitwerking van de museumsite Eperon d’Or en daarom wil het stadsbestuur nu ook starten met de herstelling ervan. Maar we hopen uiteraard in aanmerking te komen voor subsidies en daarom is de bescherming nodig”, zegt de erfgoedschepen. De machine zelf wordt maandelijks onderhouden door een groep vrijwilligers.

(A.D.)