Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegem recupereert deel tegelcollectie van Broelmuseum

Het Nieuwsblad

16 oktober 2013

Met de sluiting van het Broelmuseum in Kortrijk probeert de stad Izegem een waardevolle collectie aardewerk terug naar de stad te halen. Slechts weinige Izegemnaars weten van die collectie af.

‘In het nieuw erfgoed- en museumbeleid van de stad Kortrijk wordt de sluiting van het Broelmuseum voorzien. Tegelijk is die stad ook vragende partij om aan omliggende gemeenten collecties uit te lenen. In de collectie van het museum zit er een interessante verzameling Izegems aardewerk: het gaat over iets meer dan 100 Vlaamse tegels met leeuwen of met raderwerk’, weet Peter Defreyne, CD&V-raadslid in Izegem. Op de gemeenteraad polste het raadslid of de stad bereid is om het aardewerk in bruikleen te nemen.

Leeuwenmotief

De Vlaamse haardtegels werden vanaf de 15de eeuw gebruikt. Wegens de gunstige economische landbouwsituatie werden vooral tijdens de 18de eeuw in heel West-Vlaanderen tientallen grote hoeven gebouwd. De haarden daarin werd voorzien van loodgeglazuurde tegels. Rijke burgers en kloosters brachten faïencetegels aan in de ‘beste’ kamer en loodgeglazuurde tegels in de keuken.

‘De leeuwenmotieven springen in het oog’, aldus Defreyne. ‘Ze laten een forse, klauwende leeuw zien, met sterk gestileerde poten en manen, die zo uit de heraldiek lijkt overgenomen. Voor zover bekend kwamen ze voor in Izegem, Roeselare, Meulebeke, Tielt, Torhout en Brugge.’

In Izegem werden de tegels onder meer gemaakt in de ateliers van Roose en Baert. De materiaalkeuze en de vervaardigingstechniek waren eenvoudig. ‘Doordat de Vlaamse wandtegels slechts in een kleine regio voorkomen, werd er heel weinig over gepubliceerd. De Kortrijkse collectie is daarom redelijk uniek’, zegt Defreyne.

Het Broelmuseum is bereid de tegels uit te lenen, als de stad Izegem instaat voor de verzekering en het vervoer. Volgens schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) worden geen klimatologische bewaringseisen gesteld. Hij bevestigde, net als heemkring Ten Mandere, de waarde van de tegels en is bereid om er een tentoonstelling mee te organiseren. ‘Maar dat is slechts een kant van het verhaal. Als er een tentoonstelling georganiseerd wordt, dan moet aan de bezoekers ook informatie gegeven worden. Het zou dus heel interessant zijn als er naast studiewerk dat vroeger al gebeurde, een thesis of eindwerk gemaakt wordt over het aardewerk. We zullen hiervoor hogescholen en universiteiten contacteren’, belooft Himpe.

(Frank Meurisse)