Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Geen Grand Café in Eperon d'Or

Het Laatste Nieuws

5 juni 2013

Het stadsbestuur schrapt de plannen voor een Grand Café in het toekomstige stadsmuseum Eperon d'Or. De voormalige schoenfabriek wordt vanaf 2015 het nieuwe Schoeisel- en Borstelmuseum, maar zal ook een streekbezoekerscentrum en het Huis van de Economie herbergen. Het museum maakt straks ook gebruik van 3D-technieken.

De vorige meerderheid (CD&V-Sp.a-Groen) lanceerde in 2008 het plan om van de voormalige schoenfabriek Eperon d'Or in de Prins Albertlaan een nieuwe toeristisch-recreatieve museumsite te maken. Het huidige Schoeisel- en Borstelmuseum verhuizen straks naar daar en er is ook ruimte om er andere aspecten van het industriële verleden in de kijker te zetten. Op het dak komt het streekbezoekerscentrum.

Nieuwe aanbouw

De nieuwe bestuursploeg stuurt de plannen nu bij. "In het herwerkte concept krijgen een aantal functies een andere plaats in het gebouw", legt schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) uit. "We realiseren er ook een Huis van de Economie, wat een aanspreekpunt voor ondernemers en handelaars moet worden en ook als documentatiecentrum zal dienst doen. Er zullen ook netwerkevenementen en ontmoetingsdagen georganiseerd worden. Dat Huis komt in een nieuwe aanbouw links van de site, waar ook ruimte zal zijn voor een tijdelijke tentoonstellingszaal en een polyvalente ruimte."

3D-technieken

Het Grand Café, een brasserie in artdecostijl, verdwijnt uit de plannen. De stad wil geen concurrentie met de cafés en restaurants in het nabijgelegen handelscentrum. "Klassen zullen er wel kunnen picknicken en er komen een koffie- en drankautomaat", gaat de schepen verder. "We willen groepen naar het centrum loodsen met allerlei arrangementen, bijvoorbeeld een combinatie met een bezoek aan brouwerij Van Honsebrouck eens die naar Emelgem is verhuisd." Ook nieuw is de integratie van 3D-technieken. "Bezoekers krijgen een 3D-brilletje en zien daarmee beelden uit de oude doos tot leven komen. Ze kunnen dat brilletje meenemen naar lokale horecazaken, waar ook zulke foto's zullen hangen."

De stad wil de wijziging 285.000 euro besparen. Het totale kostenplaatje wordt voorlopig geraamd op 6,7 miljoen euro, waarvan 1,4 miljoen subsidies. Wel komen er nog kosten bij, maar daar heeft de stad nog geen zicht op.

Voormalig burgemeester en oppositieraadslid Gerda Mylle (CD&V) reageert ontgoocheld op de aanpassingen. "Er zitten enkele goede wijzingen in, maar we hebben toch enkele bedenkingen. Het Grand Café was een ideale ontvangstruimte voor een bedrijf met belangrijke gasten of zelfs een gewone bezoeker. Bovendien betwijfel ik of zo'n zaak concurrentie voor zaken in het centrum zou betekenen."

(Valentijn Dumoulein)