Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Bieb leent ook tijdschriften uit

De Weekbode

11 januari 2013

De Izegemse stadsbibliotheek leent vanaf nu ook tijdschriften uit. “We zagen dat in andere bibliotheken net de tijdschriften tot de meest ontleende items behoorden. Vanaf deze week kun je al tijdschriften ontlenen, uiteraard niet het meest recente nummer. Dat blijft in de leeszaal consulteerbaar”, zegt bibliothecaris Nicolas Cappelle.

Vanaf januari 2013 leent de bibliotheek ook een zeventigtal tijdschriften uit. Niet alleen algemene titels als Knack, Humo en Vrij Nederland kunnen worden ontleend maar ook damesbladen als Flair, Goed Gevoel en Marie-Claire mogen aan het stapeltje boeken worden toegevoegd. Ongetwijfeld vinden we heel wat gretige leners voor interieurbladen als Eigen Huis en Interieur, Feeling Wonen of het gespecialiseerde tijdschrift Bouwen en Verbouwen. Auto- en motorliefhebbers kunnen dan weer hun hart ophalen met Autogids, Autokrant of de Motorrijder. “Vroeger is het in Izegem nog mogelijk geweest om tijdschriften te ontlenen, maar dat was nu al jarenlang niet meer zo. Ik volg een cursus statistiek en daar kregen we te zien dat in veel bibliotheken net die tijdschriften de meest ontleende items zijn. Bij ons zijn dat strips. Een tweede reden is dat het inbinden van tijdschriften ook behoorlijk duur is geworden. We doen dat dus nu niet meer voor alle tijdschriften, maar stellen dus wel de losse exemplaren ter beschikking. Een derde reden kan zijn dat het niet meer voor iedereen evident is om een tijdschriftabonnement te hebben. Het is toch al behoorlijk duur, zeker ook als je er meer dan één wil.”

Maximaal drie nummers

In de eerste week bleken al heel wat mensen hun weg te vinden naar de tijdschriften. “Die bevinden zich in de leeszaal van de bibliotheek. Het meest recente nummer staat vooraan op de plank. Dit mag uiteraard niet worden uitgeleend maar kan in de bibliotheek worden gelezen. Oudere exemplaren kan je vinden door de plank op te tillen. Ook een aantal titels met literaire en/of lokale waarde die via de catalogus inhoudelijk zijn ontsloten en die na een jaar worden ingebonden kunnen om evidente redenen niet worden uitgeleend, zoals Ons Erfdeel, Poëziekrant, Ten Mandere… Ook een blad als Test-Aankoop kan alleen ter plaatse worden geconsulteerd. Elke lener mg maximaal drie nummers met barcode ontlenen voor een periode van drie weken.”

Straks zelf scannen?

Voor het overige gaat het erg goed met de bibliotheek. “De plannen om de bieb te verbouwen gingen de vorige legislatuur al in de koelkast, we zullen nu moeten afwachten wat het nieuwe bestuur met een nieuwe schepen (Kurt Himpe, red) van plannen heeft met de bieb. De schepen maakt al 12 jaar deel uit van de beheerraad, hij weet dus perfect wat hier leeft. Ook het bibliotheeklandschap is in evolutie. Zo maken ze in Ingelmunster bijvoorbeeld al gebruik van RFID (radio frequentie identificatie). Daarbij kunnen de gebruikers zelf boeken ontlenen, zonder dat die door iemand aan de balie hoeft ingescand te worden. Het personeel kun je dan meer inzetten om de mensen te helpen zoeken in het brede aanbod dat we hier hebben.”

Verder valt het ook op dat heel wat studenten gebruik maken van de leeszaal. “Er is hier gratis internet en ze hebben woordenboeken en atlassen bij de hand. Dit is hier ook de enige openbare plaats waar je nog een fax kan versturen.”

Meer info op www.bibliotheek.izegem.be

(Wouter Vander Stricht)