Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Weg met het B-attest?

De Streekkrant

25 januari 2012

Een werkgroep onderzoekers van de KU Leuven lanceerde onlangs een voorstel waarmee ze pleiten om het B-attest in de eerste drie jaren van het middelbaar onderwijs af te schaffen. Bedoeling is dat kiezen tussen TSO of BSO een positieve keuze wordt. Leraar en coördinator Kurt Himpe van het Vrij Technisch Instituut geeft zijn mening. 

"Uiteraard moet een keuze voor het technisch of beroepsonderwijs een positieve keuze zijn en niet het resultaat zijn van het zogenaamde watervalsysteem", zegt Kurt Himpe van het VTI. "Met een B-attest is een leerling geslaagd en kan naar het volgende jaar overgaan, maar bepaalde onderwijsvormen of studierichtingen worden uitgesloten omdat geoordeeld wordt dat de slaagkansen laag zullen zijn. Zo’n attest valt niet zomaar uit de lucht en is gebaseerd op het oordeel van een klassenraad. In bepaalde gevallen is een dergelijke maatregel wel degelijk nodig."

Goede begeleiding

Volgens Himpe vormen niet de B-attesten een fundamenteel probleem, wel de goede studiekeuzebegeleiding. "Al te vaak worden leerlingen naar ASO-studierichtingen gestuurd, terwijl een technische opleiding een betere keuze zou zijn", gaat hij verder. "Al te vaak wordt vergeten dat technische opleidingen zoals Industriële wetenschappen, Elektromechanica en Elektriciteit-Elektronica een ideale vooropleiding zijn voor universitaire of hogeschoolopleidingen. Een correcte studiekeuze bij de start van het secundair onderwijs is de eerste stap en zal de kans op een B-attest sterk verminderen."

(Valentijn Dumoulein)