Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Slagschaduw kunnen uitschakelen"

De Weekbode

8 juni 2012

Er is weer wat commotie over de windturbines aan de autosnelweg in Kachtem, vlakbij de Haverhofwijk. Het was gemeenteraadslid Kurt Himpe (N-VA) die de bel aanbond. "Het is niet omdat er al een tijd geen nieuws meer te rapen viel, dat de buurtbewoners geen hinder meer ondervinden van de windturbines", zegt hij. "Wij hebben last van slagschaduw en iets minder van geluidshinder", zegt Natasja De Cuypere uit de Pieter Pruimstraat.

"Aspiravi zou op zijn minst er mogen voor zorgen dat die hinder maximaal beperkt is en de windmolens op kritieke momenten stil leggen", weet Natasja. Kachtem is al jaren geplaagd door windmolens op haar grondgebied, ondanks telkens negatieve adviezen van het stadsbestuur. In juli 2008 begonnen de twee eerste windmolens van Electrawinds langs de Noordkaai op de gronden van Olivier en Transport Ghekiere te proefdraaien. In 2011 bouwde Aspiravi twee windturbines vlakbij de afrit Roeselare-Haven van de autoweg A17 (E403). De Kachtemnaren konden het niet geloven: nog twee windmolens en weer op hun grondgebied ! "Een goed dossier", zei men bij Aspiravi. "De bewoners zullen er geen last van hebben."

Volgens Kurt Himpe en enkele buurtbewoners heeft Aspiravi niet helemaal waargemaakt wat het beloofde tijdens een infovergadering in 2009.

Wel degelijk hinder

"De windturbine die het dichtst bij de Haverhofwijk geplaatst werd, zorgt wel degelijk voor hinder en dat blijkt duidelijk uit filmbeelden die vorige maand opgenomen werden", aldus Kurt Himpe. "Voorstudies en plannen van de exploitant stelden dat er door de afstand tussen de windturbines langs het kanaal en de woonzone in Kachtem helemaal geen slagschaduwhinder zou zijn. Zo werd het verteld tijdens een infovergadering in 2009. Volgens de exploitant was de locatie zelfs ideaal. De windturbines stonden er nog maar pas of tijdens de proefperiode bleek al dat er hinder was, hinder die tot zelfs in de Hogestraat merkbaar is. De eerste zonnige periode dit jaar was alvast geen leuke ervaring voor buurtbewoners. Rolluiken naar beneden, lawaaihinder als je in de tuin bent... Als er geen rolluiken zijn, dan blijft de slagschaduw gewoon voor hinder zorgen in de woning."

Natasja De Cuypere uit de Pieter Pruimstraat zei in oktober van vorig jaar dat protest niets uithaalt. "We kochten hier een woning omdat we overtuigd waren dat het hier een leuke plek was om te wonen en onze kinderen te zien opgroeien. En dan plots zet men daar een gevaarte achter je huis, waar wij niet om gevraagd hebben. En als we hier zouden willen weggaan en ons huis verkopen, dan zal de verkoopwaarde een stuk minder zijn."

Jaar in, jaar uit

Natasja, haar man en hun drie kinderen hebben na bijna een jaar al ervaren wat de impact van slagschaduw en geluidshinder is. "Op een heldere dag kunnen we wel 45 minuten slagschaduw hebben. Ik weet wel dat dit maar een drietal weken in het voorjaar en een drietal weken in het najaar is.Wel, dat mendan de windmolens stil legt ! En het is ook niet alleen die slagschaduw in de woning, het is het jaar in jaar uit zien draaien van die windmolens als je in de keuken of in de tuin zit. We hingen twee rolgrdijnen die geen zonlicht doorlaten en dat helpt. Maar dan zit je wel in een donkere keuken waar je licht moet aansteken. Die gordijnen kostten ons 4000 euro. Geld dat we als gezin aanvankelijk voorbehouden hadden om een nieuwe zetel en een fiets te kopen. De geluidshinder is niet zo groot, maar je hoort wel degelijk een "zwiepend" geluid in de weekends en 's nachts als er minder verkeer is op de autostrade en dan is dat storend."

Stil leggen

Carlos Acx uit de Elf Juli-straat ziet de windmolens aan de voorkant van zijn woning en is er uiteraard ook niet gelukkig mee. "Ik herinner me nog het eerste protest van buurtbewoners uit de Mezegemstraat", zegt hij. "Het haalde niets uit. Ik hoorde op dat moment een landbouwer hier uit de omgeving zeggen: die windmolens komen er zeker ! Toen wist ik dat de Kachtemnaren dat niet zouden kunnen tegenhouden. Trouwens, toen Aspiravi met de plannen voor de windmolens begonnen was, hebben alleen de bewoners die op 500 meter van de windturbine wonen een brief gekregen. Wij zitten hier op 650 meter en hebben ook last van slagschaduw, net als een groot deel van de Haverhofwijk achter ons huis. Wij hebben geluk dat wij onze rolluiken kunnen neerlaten, maar dan zitten we wel in het donker op klaarlichte dag en dat is niet aangenaam. Ik vraag me af waarom Aspiravi die windmolens niet tijdelijk kan stilleggen ls er veel slagschaduw is. Ze leggen die wel soms stil op andere momenten als er geen zon en wel wind genoeg is. Ik vraag me ook af waarom men windmolens altijd in Kachtem plaatst en niet in Emelgem of Izegem. En nog dit: er zijn te weinig mensen die hun protest laten horen en dat is misschien ook omdat de meesten gedurende de dag gaan werken. Maar als je de hele dag thuis bent, kunnen windturbines je bij momenten het bloed onder de nagels halen."

Dinsdag plaatste een firma in opdracht van Aspiravi meettoestellen in de Elf Julistraat. Om de waarheid te achterhalen? Of om te bewijzen dat er geen hinder is? Afwachten !

(Ivan Balliu)