Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Scholieren maken boek over WO II in de stad

Het Nieuwsblad

21 september 2012

Het boek 'Izegemse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog' vormt het sluitstuk van een oorlogsproject waaraan leerlingen en leerkrachten van twee Izegemse scholen een jaar werkten. Het wordt vanavond voorgesteld op kasteel Wallemote.

De leerlingen van van Instituut de Pélichy en het VTI gingen graven in het plaatselijke oorlogsverleden. Een stadswandeling en een theatervoorstelling vormden de inleiding, waarna de leerlingen interviews afnamen van getuigen van WO II. Groepjes leerlingen stoomden een artikelenreeks klaar, anderen werkten een website uit en een derde groep heeft een uitzending gemaakt voor radiozender IRO.

Pakkende verhalen

'De getuigenissen die de leerlingen optekenden, hebben we verwerkt tot verhalen. Dertien verhalen van mensen die in Izegem woonden, werkten of verbleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vaak pakkende verhalen die illustreren hoe er geleefd werd in de stad tijdens de oorlog', zegt VTI-coördinator Kurt Himpe. 'Honger, angst, wantrouwen, de harde confrontatie met slachtoffers op straat, schuilen en vluchten, plunderingen, in de getuigenissen komt het allemaal aan bod. In het boek staan ook heel wat foto's en documenten die een beeld schetsen van de oorlogsjaren. Hiervoor konden we terecht bij de heemkundige kring Ten Mandere.'

Het boek wordt vanavond om 19 uur voorgesteld in kasteel Wallemote. Journalist en schrijver Geert Spillebeen interviewt er één van de getuigen. Woordkunstenaar Bart Cafmeyer vertolkt enkele passages uit het boek en Arnold Sercu brengt oorlogsliederen. De toegang is gratis.

Het boek met cd telt 128 pagina's en wordt vanaf 25 september voor 15 euro verkocht in het stadhuis, in de bibliotheek, in de Izegemse musea en in De Leest.

(Frank Meurisse)