Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Slagschaduw teistert Kachtemse wijk

Het Laatste Nieuws

11 oktober 2011

De twee windturbines die sinds juli aan de Noordkaai ter hoogte van de E403 prijken, zorgen ondanks de nodige maatregelen toch voor slagschaduw bij diverse buren. Zij getuigen van irritante slagschaduw bij valavond. Exploitant Aspiravi is op de hoogte van de klachten, maar zegt dat de slagschaduw zich binnen de wettelijk vastgestelde limiet bevindt.

Toen de windturbines aan afrit 7 van de E403 in juli geplaatst werden, voelden Natasja Decuypere en haar man Jo De Bleeckere uit de Pieter Pruimstraat de bui al hangen. "We vreesden dat we wel eens hinder van die giganten zouden kunnen ondervinden. Uiteindelijk leerden we er mee leven, tot we eind september last kregen van slagschaduw in onze keuken," zegt Natasja. "De slagschaduw teistert ons en de buren bij valavond een dikke drie kwartier. We hebben nu een eerste klacht bij het stadsbestuur ingediend." Ondertussen hebben Natasja en haar gezin ook al moeten investeren in rolgordijnen. "Nochtans zijn wij voor groene energie. Maar moeten we dit daarom tolereren?"

Ook buurtbewoner Carlos Acx uit de Elf Julistraat klaagt. "Ik krijg vooral slagschaduw van toren 1, die het dichtst bij Kachtem ligt. Dat is niet leefbaar. Vandaag kreeg ik dan nog een folder in de bus die vraagt of ik aandelen van die windmolens wil kopen", foetert hij. "Ze zouden er beter gratis aan de geteisterde bewoners uitdelen." 

N-VA - fractieleider Kurt Himpe bracht al een plaatsbezoek in Kachtem en is scherp voor de exploitant. "Uit voorstudies en plannen van de exploitant bleek dat er geen slagschaduwhinder zou zijn", reageert hij. "Nu blijkt dat anders. De actiegroep die in het Rhodesgoed een bijeenkomst organiseerde en een reeks bezorgdheden uitte, had het dus bij het rechte eind", aldus Himpe.

Feedback

Aspiravi-woordvoerster Kris Van der Beken is op de hoogte van de klachten en beaamt dat die nauwkeurig opgevolgd worden. "We hebben in de wijk preventief een brief verspreid waarin we aangeven dat het wettelijk bepaald is dat de windturbines tot dertig uur per jaar slagschaduw mogen veroorzaken. Eens die limiet overschreden is, worden de wieken van de windturbines stilgelegd. In dezelfde brief nodigen we de mensen ook uit om feedback te geven. Zo kunnen ze nog tot eind oktober hun opmerkingen aan ons kenbaar maken via een pakket dat is aan te vragen via onze website www.aspiravi.be. Eens we de feedback bestudeerd hebben, kunnen we indien nodig extra maatregelen nemen, maar we houden ons sterk dat we de wettelijke limiet niet zullen overschrijden", klinkt het nog.

(Valentijn Dumoulein)