Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Romeinse vondsten mogelijk naar Tongeren

Het Nieuwsblad

8 december 2011

De Romeinse vondsten die werden opgedolven tijdens de opgravingen in de Hondekensmolenstraat verhuizen mogelijk naar het Gallo-Romeins museum in Tongeren.

Heemkring Ten Mandere vindt het jammer dat de recente archeologische vondsten Izegem zouden verlaten. Raadslid Kurt Himpe (N-VA) kaartte de kwestie aan op de jongste gemeenteraad. Hij vroeg of er al een duurzame bestemming voor de stukken was gevonden. Het gaat om de vondsten uit het Romeinse brandrestengraf. Dat graf werd blootgelegd op de site in de Hondekensmolenstraat. Uit het graf werden heel wat bijgaven ontdekt, zoals onder meer aardewerk dat bij de overledene werden gelegd. Door de opgravingen kon een onbekend stuk geschiedenis aan de stad worden toegevoegd. Vroeger was geen vermoeden dat er in die tijd al bewoning was.

‘Erfgoedcel Terf dringt aan op een duurzame bestemming', zei Himpe. ‘Zolang er geen duurzame bestemming is, kunnen de vondsten niet worden in bruikleen gegeven voor tentoonstellingen.'

Gemiste kans

Volgens burgemeester Gerda Mylle (CD&V) zou het zelf bewaren van die stukken duur kunnen worden. ‘Daarom overleggen we met het Gallo-Romeins museum in Tongeren om ze daar in de collectie op te nemen', zei de burgemeester. Naar verluidt is ook het Romeins Archeologisch museum in Oudenburg een optie.

De heemkring vindt het een gemiste kans. De vereniging had de spullen liever in de nieuwe museumsite Erperon d'Or gezien.

(Frank Meurisse)