Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Je voelt je zo onmachtig"

De Weekbode

14 oktober 2011

Natasja Decuypere uit de Pieter Pruimstraat is er zo goed als van overtuigd dat haar protest tegen de windmolen in haar achtertuin niets zal uithalen. "Mijn hoofd zegt 'trek het je niet aan' maar mijn gevoel blijft me influisteren dat een dergelijk gevaarte zo dicht bij een woonwijk gewoon niet kan. Wie ben ik om dat echter te kunnen tegenhouden? Ik ben niet tegen groene energie, integendeel, maar er zijn plaatsen genoeg in Vlaanderen waar ze wel windturbines kunnen plaatsen zonder dat ze iemand hinderen."

Natasja Decuypere uit de Pieter Pruimstraat 19 heeft het heel moeilijk met de windmolens die Aspiravi aan de afrit van de autostrade Roeselare Haven aan de Kachtemse kant plaatste. "Mijn hoofd zegt 'trek het je niet meer aan, je kunt er toch niets aan veranderen', maar mijn gevoel zegt windmolens zo dicht bij een woonwijk (bij mij in de achtertuin) kan gewoon niet", zegt Natasja.

Natasja en haar man Jo De Bleeckere hebben drie kinderen: Flore (16), Hanne (5) en Kobe (3). Ze hebben allebei een voltijdse job en vonden daar in de Pieter Pruimstraat een vaste stek voor zichzelf, maar ook voor de kinderen. "We wonen hier in een verkaveling waar je uiteraard bij bouwen en verbouwen met allerlei verplichtingen moet rekening houden. En wij houden ons aan die voorschriften om er iets leefbaars van te maken voor ons en onze kinderen. En dan komen ze hier bij manier van spreken in jouw tuin een windmolen zetten. Alleen al esthetisch is zo een gevaarte zo dicht bij een woonwijk inplanten niet verantwoord."

Woning daalt in waarde

Natasja is er wel van overtuigd dat men omwille van om het even welk protest die windturbines niet zal afbreken. "We zitten ermee in onze maag (onze tuin) voor vele jaren", vervolgt ze. "Iedere dag, ieder weekend, iedere feestdag dat we in huis of in de tuin zitten worden we ermee geconfronteerd en dat voor de rest van ons leven. Doen we een karwei om onze woning nog praktischer en aangenamer te maken, altijd zien we daar die windmolen staan. We investeerden en investeren in de woning om ons en onze kinderen een betere toekomst te geven... En dan beseffen we plots dat dit "gevaarte" de waarde van onze woning naar beneden trekt. Wie gaat er nu immers een woning aankopen met zo een windturbine in zijn achtertuin voor de werkelijke kostprijs?"

Natasja benadrukt dat ze absoluut niet tegen groene energie is. "Ik ben niet tegen windmolens, ze moeten mee zorgen voor meer groene elektriciteit. Maar dan moet de overheid die inplanten waar ze voor niemand hinder veroorzaken. Plaatsen genoeg in ons land, daar ben ik van overtuigd. Maar nee, de provincie duidt enkele plaatsen aan waar er windmolens kunnen gebouwd worden en niemand heeft daar een verhaal tegen. Ze staan waarschijnlijk wel niet dichtbij de woningen van beleidsmakers of in de achtertuin van de directeur van Aspiravi."

Nog proefdraaien

De nieuwe windturbines in Kachtem zijn momenteel aan het proefdraaien. "Er is nog niet zoveel zon geweest, maar toch ondervonden we al wat slagschaduw betekent. Niet bepaald aangenaam als je hier in de keuken of in de tuin zit. We denken al aan verduistering tegen die slagschaduw, maar dat kost toch algauw 3.000 euro. Geld dat wij zouden moeten uitgeven, omdat een ander (de overheid) windturbines in onze nabije omgeving plaatst. We hebben zelfs soms weerspiegeling van de andere windmolens op de industriezone. Qua geluid hebben we voorlopig nog geen last, ook al omdat we hier gewoon zijn aan een licht zoemend geluid van de nabije autostrade. Maar wat als de windturbines volop aan het draaien zijn? Ik ben blij dat het stadsbestuur dat negatief adviseerde, ook al haalde dat negatief advies niets uit. Stad deed toch iets. Heel veel verwacht ik niet van mijn protest, maar het moest me van het hart. En als er nog mensen zijn uit de buurt die onze mening toegedaan zijn, dan mogen ze me gerust contacteren.

Minder belastingen...

"De voorstudies en plannen van de exploitant stelden dat er door de afstand tussen de windturbines en de Kachtemse woonzone geen slagschaduwhinder zou zijn", zegt N-VA - fractieleider in de gemeenteraad Kurt Himpe. "Dat werd expliciet gezegd door vertegenwoordigers van Aspiravi tijdens een infovergadering in november 2009. Ze zegden zelfs dat de locatie voor de nieuwe windturbines ideaal was. Nu de nieuwe windturbines er staan en de eerste risicoperiode aangebroken is, blijken de omwonenden al hinder te ondervinden. De actiegroep die in het Rhodesgoed een bijeenkomst organiseerde en een reeks bezorgdheden uitte, had het dus bij het rechte eind."

Deze eerste klachten zijn door het stadsbestuur intussen al aan de exploitant doorgegeven. "Aspiravi stelde tijdens de infovergadering dat als er sprake zou zijn van slagschaduw, de windturbines onmiddellijk zouden stilgelegd worden. Afwachten of de exploitant zich aan deze afspraak zal houden."

Dat de risicoperiode op slagschaduw aangebroken is, blijkt volgens Kurt Himpe ook elders in Kachtem. "In de Kachtemsestraat zijn er bewoners die op zonnige dagen de rolluiken moeten neerlaten. Om dan niet in het donker te moeten zitten, moeten ze het licht aanschakelen. De omgekeerde wereld", aldus Kurt Himpe.

De N-VA - fractieleider kondigt intussen ook aan bezig te zijn met het samenstellen van een dossier over de impact van windturbines op de waarde van onroerend goederen in de omgeving. "In Nederland zijn er al gerechtelijke uitspraken geweest in verband met belasting op onroerende goederen waarbij de eigenaars konden aantonen dat ze minder belastingen moesten betalen omdat er sprake was van waardevermindering door slagschaduw- en geluidshinder."

(Ivan Balliu)