Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Geert Bourgeois verrassend lijstduwer voor N-VA in 2012

Het Laatste Nieuws

8 november 2011

Het afdelingsbestuur van N-VA Izegem schuift niet langer boegbeeld Geert Bourgeois, maar wel zijn voormalige woordvoerder Bert Maertens als kandidaat-burgemeester naar voor. Maertens wordt de lijsttrekker. Huidig fractieleider Kurt Himpe komt op de derde plaats. Bourgeois zelf kiest resoluut voor een rol als lijstduwer.

Het bestuur van N-VA Izegem kiest unaniem voor Bert Maertens als nieuwe lijsttrekker. Een opmerkelijke keuze, temeer omdat Vlaams minister Geert Bourgeois na zes campagnes als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen ook nu weer de gedoodverfde kandidaat leek. Als reden voor de onverwachte wissel verwijst hij naar zijn functie als minister.

Vlaams minister

"Ik blijf Vlaams minister tot minstens medio 2014, dus kan ik mij moeilijk ten volle engageren als kandidaat-burgemeester. Bovendien staat een nieuwe groep jonge, maar al ervaren politici klaar om de fakkel over te nemen. Daarom heb ik het bestuur voorgesteld die jonge groep als lijstduwer te steunen. Op die manier kan de partij voluit mikken op de toekomst en nieuwe kopmannen- en vrouwen naar voor brengen."

Dat Bert Maertens (29) lijsttrekker wordt en huidig fractieleider Kurt Himpe (40) de derde plaats krijgt, kadert de partij in zijn visie om te durven kiezen voor de toekomst. Maertens is sinds 2006 gemeenteraadslid en was lange tijd de woordvoerder van Bourgeois. Hij haalde bij de federale verkiezingen van 2010 als eerste opvolger 8.083 voorkeurstemmen. Dat onverhoopt sterke resultaat gaf hem recht op een zitje in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Postjes

"Mijn plaats als lijsttrekker is gedurfd, maar weloverwogen", geeft Maertens toe. "Het is ook evident dat een lijsttrekker kandidaat-burgemeester is. Die komt telkens uit de grootste partij, maar we wachten de verkiezingen af. Het is nog veel te vroeg om nu voor postjes te kiezen. Die keuze laten we graag aan de burger over."

Wat beleidsvisie en programmapunten betreft, wil de partij een alternatief vormen voor de huidige meerderheidspartijen. "Izegem kent al bijna twintig jaar dezelfde coalitie met steeds dezelfde mensen aan de macht", klinkt het. "Het stadsbestuur heeft zeker een aantal verdiensten, maar mist ambitie als het gaat over efficiŽnt en zuinig bestuur, centrummanagement of de veiligheid in Izegem."

Huidig burgemeester Gerda Mylle, die eerder dit jaar al aangaf als CD&V-lijsttrekker naar de gemeenteraadsverkiezingen te trekken, is niet verrast door de keuze van N-VA. "Ik had het eigenlijk verwacht. Geert Bourgeois had bij de vorige verkiezingen al duidelijk gemaakt dat hij niet zou zetelen als burgemeester in de periode dat hij minister was", reageert ze. "Ik begrijp dat, want ik geloof niet dat mensen het accepteren als je te veel accumuleert. 'Schoenmaker, blijf bij je leest' is in Izegem meer dan ooit van toepassing."

Mylle wil nog niet te veel op de verkiezingsstrijd vooruitlopen, maar laat weten dat ook haar partij een aantal jonge namen naar voor zal schuiven.

SP.A en Groen! kondigden eerder al aan dat ze met lijsttrekker Frank Duhamel tijdens de gemeenteraadsverkiezingen naar de gunst van de kiezer dingen.

(Valentijn Dumoulein)