Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Bouw windmolens Aspiravi zit op schema

Het Nieuwsblad

3 mei 2011

Aan de Noordkaai komt de bouw van twee nieuwe windturbines van Aspiravi op kruissnelheid. Voor eind dit jaar moeten ze operationeel zijn. Tegen eind juni wordt de evaluatie verwacht van de twee exemplaren van Electrabel.

De windmolens die Aspiravi bouwt aan de Noordkaai, zijn exemplaren van twee Megawatt. 'In totaal zullen ze dus vier Megawatt leveren', vertelt woordvoerster Kris Van der Beken van Aspiravi. Ondanks een beroepsprocedure zitten de werken op schema. 'Die procedure werkt niet opschortend', verklaartVan der Beken. 'We kunnen ook niet anders dan bouwen. De milieuvergunning loopt, dus moeten we sowieso binnen de twee jaar bouwen. We zien wel wat de beroepsprocedure levert. We hebben er in elk geval vertrouwen in dat onze zienswijze correct is.' Eind dit jaar zouden de twee turbines stroom moeten leveren. Aspiravi heeft al twee exemplaren op Izegemse bodem, op de Bosmolens. Het zijn soortgelijke exemplaren die nu gebouwd worden langs het kanaal.

De twee andere windmolens wat verderop in de industriezone in Kachtem worden verder in de gaten gehouden. Het gaat om turbines van Electrabel. Daartegen rees al heel wat protest. Onder meer wegens lawaaioverlast en vooral wegens de slagschaduw. Om daaraan tegemoet te komen, worden de molens op bepaalde momenten stilgelegd. Eind juni zal er een nieuwe evaluatie gehouden worden. Dat blijkt uit een antwoord van de stadsdiensten op een schriftelijke vraag van gemeenteraadslid Kurt Himpe (N-VA). 'Onlangs was er overleg met exploitantElectrabel. Toen werd afgesproken om eind juni opnieuw samen te komen en de logboeken die ongeveer een jaar geleden aan buurtbewoners bezorgd werden, te evalueren. Net voor de zomervakantie zullen er al enkele weekends met zonnige periodes geweest zijn waardoor de kans op klachten groter is. Aan de hand van de evaluatie van de bestaande of nieuwe klachten zal Electrabel bekijken wat er nog meer kan gedaan worden om geluidshinder of slagschaduw te beperken.'

Himpe peilde ook naar het aantal klachten dat de voorbije periode ingediend werd. 'Slechts één buurtbewoner diende verschillende keren klacht in. Maar dat geeft waarschijnlijk een vertekend beeld van de situatie. Het is afwachten wat de logboeken waarin de buurtbewoners de klachten over geluidshinder en slagschaduw kunnen noteren, zullen weergeven. Daarbij komt dat ook niet elke buurtbewoner klachten indient', aldus raadslid Himpe.

(Frank Meurisse)