Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"We worden van het kastje naar de muur gestuurd"

Het Nieuwsblad

26 november 2010

Juwelier Frederik Dedeurwaerder van juwelen De Solitair in de Brugstraat is de wanhoop nabij. "De schade door de werken stapelt zich op. Ik word echter van het kastje naar de muur gestuurd. Ook collega-handelaars lijden schade."

Momenteel is de Brugstraat in Izegem een werf. De straat maakt deel uit van het pakket wegwerkzaamheden dat samen met de heraanleg van de Grote Markt plaatsvindt.

"Ik kan zeker begrip opbrengen dat er werken moeten gebeuren", zegt Frederik Dedeurwaerder van juwelenzaak De Solitair. "En dat er iets kan mislopen, valt ook niet uit te sluiten. Maar de schade stapelt zich op en we worden van het kastje naar de muur gestuurd. Ook bij de stad vinden we geen luisterend oor."

Aan de gevel is inderdaad schade te zien. Een granietplaat is losgekomen en bovenaan gebarsten. "Binnen is de vloer gebarsten en een tijdje geleden konden we plots vanuit de kelder naar buiten kijken. We kampten al met wateroverlast in de straat en binnen kwam het grondwater door de vloerbekleding omhooggestuwd."

"We staan echter compleet machteloos. Hoewel alles eigenlijk simpel hersteld kan worden, ontaardt dit meteen in een verzekeringskwestie. Bovendien moet ik kunnen aantonen dat de schade door die werken is veroorzaakt... de bewijslast ligt bij mij."

Naast de fysieke schade aan het pand wijst Frederik Dedeurwaerder ook naar de economische schade. "Die werken duren hier nu al een jaar. Nog een geluk dat ik al een aantal jaar bezig ben met deze zaak, anders zou ik er aan de werken ten onder gegaan zijn. De omzet is tot de helft gedaald."

Schepen van Openbare Werken Dirk Van Walleghem (CD&V) spreekt tegen dat de stad niets onderneemt. "Ik ben dagelijks op de werf en woon alle werfvergaderingen bij. Ook in het stadhuis staat mijn deur altijd open. Als we zaken met onze eigen diensten kunnen oplossen, doen we dat, zoniet kunnen we de mensen doorverwijzen."

"Zoals in deze kwestie kan het maar zo klaar zijn: als er schade is, dient de verzekering ingeschakeld te worden."

De schepen meldt ook nog dat de werken op schema zitten. "Ondanks de barre weersomstandigheden van de jongste weken is er geen vertraging. Als we nu gespaard blijven van zware winterse neerslag, kan tegen de kerstperiode de straat al van een asfaltlaag voorzien worden. Intussen zijn ook de aansluitingen met de Marktstraat afgewerkt, zodat die straat weer open is."

Intussen laat raadslid Kurt Himpe (N-VA) weten dat hij een punt over de kwestie van de Brugstraat zal indienen op de gemeenteraad. "Meerdere handelaars en bewoners lijden immers schade", aldus het raadslid.

(Frank Meurisse)