Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Laat oud postgebouw onteigenen"

Het Laatste Nieuws

1 september 2010

Het stadsbestuur van Izegem zet alles op alles om de eigenaar van het voormalige postgebouw het gebouw te laten renoveren. Vreemd genoeg lijkt de man - administratief gezien - van de aardbol verdwenen. N-VA wil nu dat men overgaat tot onteigening maar dat vindt schepen Dirk Van Walleghem geen goede oplossing.

Het gebouw op de hoek van de Roeselaarsestraat en de Baron de Pélichystraat dateert van 1897 en werd tot 1981 gebruikt door De Post. In dat jaar werd het meteen ook beschermd als monument, door zijn artistieke waarde. Maar sinds het gebouw in particuliere handen kwam, is de toestand ervan snel achteruit gegaan. In 1998 werd de eigenaar van het pand gerechtelijk zelfs veroordeeld wegens 'verwaarlozing van een beschermd monument'. Sinds 2002 staat het pand in de inventaris van leegstaande gebouwen.

"De voorbije jaren heb ik al een aantal schriftelijke vragen gesteld over deze problematiek. Vooral over de stabiliteit en de veiligheid van het gebouw", zegt gemeenteraadslid Kurt Himpe (N-VA). "In 2008 werd de buitenstaat van het gebouw nog helemaal gecontroleerd. Ook dit jaar is er nog zo'n controle gebeurd, en alles lijkt nog steeds stabiel genoeg. Toch vind ik het enorm jammer dat een dergelijk historisch gebouw in het centrum er zó verloederd bij staat. Ik stel dan ook voor om het gebouw te laten onteigenen door de stad."

Opsporingsactie

Het dossier van het postgebouw kwam de voorbije jaren met de regelmaat van de klok op tafel. "In de vorige legislatuur hebben we met de eigenaar nog vergaderd over dat pand. De Huisvestingsdienst was zelfs bereid in het gebouw te investeren. Na die eerste vergadering, hebben we de man echter nooit meer terug gezien", reageert schepen Dirk Van Walleghem (CD&V). "Ondertussen heeft de man domiciliefraude gepleegd. Officieel heeft hij dus geen adres meer, en daarom is het ook enorm moeilijk om contact met hem te houden. Onze pogingen wuift hij resoluut weg, en daarom is ook de politie een opsporingsactie begonnen."

"Intussen koesteren we plannen om de leegstaande en verloederde platenwinkel, iets verderop in de Roeselaarsestraat, die ook eigendom is van de man in kwestie, te verkopen. Met de opbrengst daarvan zouden we dan de achterstallige leegstandsbelasting recuperen." Het voorstel tot onteigening lijkt schepen Van Walleghem geen goed idee. "We kunnen toch niet elk leegstaand gebouw zelf gaan beheren? Bovendien zou dit een dure zaak worden én we weten helemaal niet wat we met dat pand zouden moeten aanvangen", klinkt het.

(Piet Van Coillie)