Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Handelscentrum nieuw leven inblazen"

De Streekkrant

25 augustus 2010

De leegstand in de handelspanden van het centrum was al langer een doorn in het oog van enkele politici, maar nu wil N-VA met een dossier een aanzet tot oplossingen bieden. Onder het motto "Winkel in Izegem" willen ze shoppers uit eigen stad en omstreken terug lokken naar het handelscentrum en tegelijk willen ze nieuwe investeerders om er een handelszaak uit de grond te stampen.

Volgens gemeenteraadsleden Filip Motte en Kurt Himpe (N-VA) is de leegstand een feit en een moeilijk probleem. "Duidelijke initiatieven van het stadsbestuur blijven echter uit", zegt Filip Motte. "Dus nemen we het initiatief om met "Winkel in Izegem" de leegstand tegen te gaan en ons handelscentrum nieuw leven in te blazen." Voor het actieplan baseert de N-VA zich op bevindingen van studiebureau BRO uit 2008 en een eigen bevraging bij de lokale handelaars. Daar kwamen zowel positieve als negatieve aspecten uit voort. "Zo is Izegem goed bereikbaar door de aanwezigheid van een reeks belangrijke hoofdwegen, zoals de N36 en de E403. Bovendien is er een groot aanbod van detailhandel", zegt Kurt Himpe. Toch zijn er ook negatieve zaken aan het licht gekomen. "Zo zijn de winkels in Izegem te klein, is de huurprijs te hoog en zijn de panden meestal te oud", zegt Motte. "Bovendien is er sterke concurrentie van winkelsteden zoals Roeselare en Kortrijk en is het centrumgebied te uitgestrekt."

Winkelwandelroute

"We stellen voor dat er op zaterdag een gratis buslink tussen het Frunpark en het Izegemse handelscentrum komt", zegt Himpe. "De uitrit van dat winkelcentrum moet via de Krekelmotestraat kunnen lopen, als dat verkeerstechnisch mogelijk is." De N-VA pleit ook voor het aanstellen van een werkgroep, gestuurd door een centrummanager en ze willen een duidelijke parkeer- en winkelwandelroute doorheen Izegem. "We willen ook de oprichting van een digitaal loket", zegt Motte. "FinanciŽle stimuli zoals inrichtings-, vestigings- en huurkostsubsidies moeten ook mogelijk gemaakt worden." Om het plan budgettair mogelijk te maken, stelt de partij voor om een deel van de winst van het autonoom gemeentebedrijf Etiz in te zetten. Het actieplan moet echter nog diverse officiŽle instanties passeren voor het volledig uit de startblokken kan schieten. Bovendien loopt het stadsbestuur met heel wat gelijklopende ideeŽn rond. "De studie die N-VA aanhaalt, is door het stadsbestuur besteld", zegt schepen Dirk Van Walleghem. "Dat geeft een duidelijk signaal dat we begaan zijn met het winkelen in Izegem. Zo was er al beslist dat er een manager zal aangesteld worden. Er zijn bovendien bestaande winkelpremies." Het handelscentrum krijgt na de heraanleg van de Grote Markt een grote marketingcampagne.

(VADU)