Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Wij willen geen windmolens meer"

De Weekbode

27 november 2009

De NV Aspiravi uit Harelbeke organiseerde maandagavond een infovergadering over het nieuw geplande Windmolenpark "De Mandel", vlakbij de afrit van de autostrade Roeselare Haven. Een 80-tal Kachtemnaars was op de afspraak. Toen het "vragenuurtje" begon, had Nicolas Bruynooghe van Aspiravi moeite om de soms hevige reacties van de Kachtemnaars te ontkrachten. Begrijpelijk als je weet dat die al meer dan een jaar geplaagd worden met de ongemakken van de windmolens op het industrieterrein, vlakbij de dorpskom.

Nicolas Bruynooghe van Aspiravi deed het hele project Windmolenpark "De Mandel" uit de doeken. Met volgens hem maar weinig nadelen. Eén windturbine zou vlak naast de afrit van de autoweg komen, de andere 150 meter verder in het grasland, naast Decof. "Er liggen twee woningen op 260 meter op het industrieterrein van de Sasbrug, het Haverhof ligt al op 480 meter", zegt Bruynooghe. "Last van slagschaduw zullen de bewoners van de nabijgelegen Haverwijk bijna niet hebben. Naar onze berekeningen minder dan 10 uur per jaar. Ook geluidshinder zal er op die afstand bijna niet meer zijn." Nicolas Bruynooghe deed er nog een schepje bovenop met te zeggen dat de windmolens toch mooi zijn in het landschap en dat de bewoners uit de omgeving kunnen participeren in de bouw van de windmolens. De reacties waren meestal anti-windmolens. Begrijpelijk als je als kleine gemeenschap al meer dan een jaar nare ervaring hebt met slagschaduw en geluidsoverlast.

Onzin

Robert Nolf, die samen met Geert Clarysse al maanden actie voert tegen de windmolens op het industrieterrein, neemt het niet dat het opnieuw de Kachtemnaren zijn die moeten opdraaien voor de windturbines. "En dat de bewoners van het Haverhof geen slagschaduw zullen hebben, is onzin", zei hij.

Het gebied waar ze zullen ingeplant worden, zou ingekleurd staan als ecologisch waardevol, maar Nicolas Bruynooghe ontkent dat. Filip Buyse begreep het niet meer. "Een bedrijf uit de onmiddellijke omgeving mag niet meer uitbreiden omwille van het ecologisch belang en nu mogen jullie daar wel windmolens bouwen", zegt hij.

Kurt Himpe had zijn twijfels of Aspiravi wel zo een goede bedoelingen heeft met het project. "In de pers stond er onlangs te lezen dat het nog weken zou duren eer er een vergunning zou ingediend worden voor die nieuwe windmolens, maar de week erop was ze dan toch wel al ingediend. Dat is geen correcte informatie naar de bewoners en het stadsbestuur toe", zei Kurt Himpe.

"Blijf in Harelbeke"

De tegenstand voor het Aspiravi-project bleef maar aanhouden. Uitspraken als "Blijf met uw windmolens in Harelbeke", "Je moet ons geen 'blazekes' wijsmaken", "Kom zelf 's nachts eens luisteren in onze slaapkamer" en "Jullie houden geen rekening met wat de mensen zeggen", waren enkele van die reacties van moegetergde bewoners.

Geert Verbrugge uit de Kerkestukstraat weet niet écht wat hij er moet van denken. "Zullen we op de Haverwijk geen last hebben van slagschaduw? Zal er geen geluidshinder zijn? Moeten we die mensen van Aspiravi geloven? Ik denk het niet, maar ik weet het ook niet. Al heb ik mijn twijfels. Aspiravi zou al lang Natuurpunt op de hoogte hebben gebracht, de burgers vroeg inlichten vonden ze niet nodig. Dat geeft weinig vertrouwen. We hebben echter maar een maand om klacht in te dienen en dat is veel te weinig. Of er een actiecomité komt, weet ik niet. Een aantal mensen hebben maandagavond na de infovergadering nog wel een tijdje nagepraat en misschien zullen die wel iets ondernemen. Ik hoop het."

Stad dient klacht in

Stad Izegem heeft op 19 november een aangetekend schrijven naar de provincie gestuurd met de vraag om de milieuvergunning voor de windturbines op het industrieterrein te schorsen. Electrawinds heeft immers na één jaar nog geen geluidsstudie laten uitvoeren, waartoe ze wel verplicht waren. Stad nam die beslissing omdat het sinds augustus 2008 klachten regent van omwonenden over geluidshinder en slagschaduw.

(Ivan Balliu)