Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"We leven elke dag in angst"

Het Nieuwsblad

10 juni 2009

De omwonenden van het kruispunt van de Baron- met de Reperstraat in Emelgem eisen dat er maatregelen worden genomen om het kruispunt veiliger te maken. "De ongevallen stapelen zich op, we leven elke dag in angst", getuigt Liliane Comptaert.

Al vijfentwintig jaar baat Liliane Comptaert op de hoek van de Reper- en de Baronstraat café Sport uit.

"Het kruispunt is altijd al druk en gevaarlijk geweest, maar de jongste jaren wordt de situatie almaar erger. De voorbije twee maanden gebeurden er zes ongevallen, waarvan drie in één week tijd. Ons café deelde al een paar keer in de brokken en de andere keren ontsnapten we maar nipt", zucht Liliane Comptaert.

Ze wijst naar de barsten in de voorgevel van haar herberg. "Ik moest al een rolluik vervangen nadat een verkeersbord omver werd gereden en tegen het raam sloeg. Ook een windpaneel moest ik al wegnemen en op een zaterdag stopte een auto op een paar vingers van mijn gevel."

Het grote probleem is de beperkte zichtbaarheid voor wie vanuit de Reperstraat komt. "Er staan wel spiegels, maar die hebben weinig effect. En als de zon erop schijnt, zie je niets. Je moet al met de neus van je wagen in de Baronstraat staan om te zien of je kunt oversteken. Bovendien is het kruispunt almaar drukker geworden, onder meer door de aanwezigheid van het kerkhof en van een populaire modezaak in de buurt. Er passeert ook heel veel vrachtverkeer richting havengebied en veel automobilisten houden zich niet aan de snelheidsbeperking. Er moet echt dringend iets gebeuren of er vallen slachtoffers", waarschuwt Liliane.

De problematiek werd intussen al aangekaart door gemeenteraadslid Kurt Himpe (N-VA) op de commissie Openbare Werken en Mobiliteit. Daarop kondigde de politie aan de ongevallen te zullen analyseren. Ook schepen van Mobiliteit Dirk Van Walleghem (CD&V) erkent de gevaarlijke situatie aan het kruispunt. "Een aantal omleidingen werkten de onveiligheid de jongste tijd nog in de hand. Door de werken op de N50 Brugge-Kortrijk in Hulste, de Oostlaan in Ardooie en in het centrum van Ingelmunster krijgen Izegem en Emelgem meer verkeer te slikken. Veel van die automobilisten zijn niet of onvoldoende vertrouwd met de situatie aan het kruispunt van de Reper- en de Baronstraat. In een eerste fase overwegen wij om borden met 'gevaarlijk kruispunt' te plaatsen."

Over de installatie van verkeerslichten laat de schepen zich nog niet uit. "Na de aanleg van de rotonde aan de Vijfwegen zullen de verkeerslichten daar overbodig worden en zullen we ze eventueel kunnen verplaatsen. Maar we zullen moeten kiezen. Ofwel zetten wij ze op het kruispunt Baron- en Reperstraat, ofwel aan dat van de Baron- met de Haaipanderstraat. Ook dat is een gevaarlijk punt, waar bovendien heel veel scholieren passeren."

In een latere fase wil het stadsbestuur de Baronstraat heraanleggen met meer aandacht voor de fietsers. "Maar dat zal pas in de volgende legislatuur kunnen", aldus nog Van Walleghem.

(Martin Tytgat)