Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Emelgem steeds meer vergeten"

Het Laatste Nieuws

7 augustus 2009

De dienstverlening in Emelgem is abominabel en de Emelgemnaren schijnen daar in te berusten. Dat stelt N-VA-gemeenteraadslid Kurt Himpe. Hij pleit voor beterschap. "Er is bijvoorbeeld nog altijd geen PostPunt in Emelgem en ook geen voorverkooppunt van De Lijn. De banken trekken weg en de supermarkt sloot jaren geleden al de deuren. Het is tijd voor actie."

Sinds 1965 is Emelgem gefuseerd met grote broer Izegem en sindsdien heeft de deelgemeente zich relatief goed staande gehouden, maar nu is de gemeente steeds meer op de retour. Tijd om aan de alarmbel te trekken, vindt N-VA-gemeenteraadslid en Emelgemnaar Kurt Himpe. "Het is triest gesteld met de dienstverlening in onze deelgemeente, terwijl er constant nieuwe verkavelingen aangesneden worden en er dus steeds meer inwoners bijkomen", vindt Himpe.

PostPunt

"Twee jaar geleden sloot het bloeiende postkantoor de deuren. De Post heeft toen beloofd een vervangend PostPunt te openen, maar daar is nog niets van in huis gekomen. Eén handelszaak heeft zich nochtans kandidaat gesteld, maar heeft geen respons gekregen. Ook met de dienstverlening van De Lijn is het pover gesteld in Emelgem. In Groot-Izegem zijn er zes voorverkooppunten, maar geen enkele in Emelgem", klaagt Himpe aan.

"Ook in de privésector gaan het bergaf: bijna alle banken in Emelgem sluiten de deuren en sinds een paar jaar moeten we het ook zien te rooien zonder warenhuis. Zelfs het stadsbestuur lijkt Emelgem over het hoofd te zien. De laatste investeringen dateren van jaren geleden en dat is ondertussen te merken. De parking aan de kerk is bijvoorbeeld dringend aan herstelling toe."

Beterschap

Woordvoerder Fred Lens van De Post is bereid mee te werken aan een heropleving. "Als er nog geen PostPunt is in Emelgem, betekent dit dat wij dat voorlopig niet nodig achten. Maar dat kan snel evolueren en als het nodig is, kunnen we binnen de drie maanden een PostPunt installeren. Wij werken nauw samen met de stadsbesturen en als we een duidelijk signaal krijgen, zullen we de zaak onderzoeken."

Ook het stadsbestuur van Izegem belooft beterschap. Binnenkort wordt een wijkontwikkelingsplan gelanceerd voor Emelgem dat de deelgemeente een nieuw elan moet verschaffen. Himpe is daar blij mee. "Zo'n plan is geen overbodige luxe. In Kachtem, de andere deelgemeente van Izegem, leeft er nog een duidelijk 'Kachtem-gevoel'. Het 'Emelgem-gevoel' is echter zieltogend en dat is jammer", besluit het gemeenteraadslid.

Raf Margot: "Geen postkantoor is gemis"

Raf Margot (86) is een rasechte Emelgemnaar. Hij werd in 1923 geboren in een woning aan de Emelgemse plaats, woonde later in de Zandstraat - nu de Baronstraat - en betrekt tegenwoordig een woning in de Ingelmunstersestraat. Van '55 tot '90 baatte Margot een schoenfabriek uit in Emelgem en hij is medestichter van buurt- en parochiecentrum 't Kartouchke. "Emelgem is door de jaren heen enorm veranderd", vindt Raf. "Vroeger werkte ik bijvoorbeeld veel met het lokale postkantoor. Nu is dat niet meer mogelijk en heeft mijn zoon alle bankzaken van mij overgenomen. Nu moet ik wel eerlijk zijn: ik ben dezer dagen moeilijk te been en zou waarschijnlijk het postkantoor van Emelgem toch niet meer halen. Maar er leven ook heel wat jonge mensen in onze gemeente en ook zij worden door de beslissingen van De Post genoodzaakt andere oplossingen te zoeken."

Camiel Van Den Broucke: "Met bus om pensioen"

Camiel Van Den Broucke (80) was van 1962 tot 1989 veldwachter in Emelgem. Hij woont met zijn vrouw Margareta Minne in de Prinsessestraat en betreurt vooral het feit dat De Post zijn gemeente over het hoofd ziet.

"Wij hebben een rekening bij De Post. Mijn pensioen wordt daar op gestort en vroeger trokken we naar het postkantoor hier wat verderop om het geld te innen. Dat was een gewoonte: we deden boodschappen, sloegen een praatje en gingen dan naar de post. Nu gaat dat niet meer en trekt mijn vrouw 's zaterdags meestal met de marktbus naar het centrum van Izegem. Veel andere opties zijn er niet meer", zucht Camiel.

"Ik snap trouwens niet waarom het kantoor in Emelgem gesloten werd. Ik heb vroeger toch altijd gemerkt dat er meer bezoekers waren in ons kantoor dan in pakweg dat van Ingelmunster."

Annie Elisabeth: "Emelgem bloedt dood"

"We moeten er geen doekjes om winden. Emelgem is langzaam aan het doodbloeden", zegt Annie Elisabeth uit de Rodenbachlaan. "Het feit dat ons postkantoor gesloten werd, is erg. Jonge mensen trekken makkelijk hun plan, maar voor senioren is dat een probleem. Maar dit is lang niet het enige symptoom van de Emelgemse achteruitgang. Op ons speelpleintje is er geen werking meer door een gebrek aan monitoren. De container voor groenafval, die naast het speelplein opgesteld stond, werd weggenomen. De enige kruidenierswinkel die we nog hebben, ligt aan de Vijfwegen. Wat te ver is voor heel wat mensen."

Annie woont al sinds 1962 in Emelgem en vindt dat dat de deelgemeente stiefmoederlijk behandeld wordt. "Ik heb nog een wagen en kan me uit de slag trekken. Maar veel van mijn generatiegenoten hebben het lastiger", besluit ze.

(Piet Van Coillie)