Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Buren willen uitgebrande panden snel gezuiverd zien

De Weekbode

3 juli 2009

De uitgebrande winkelpanden in de Roeselaarsestraat 3 en 5, op de hoek met de Kloosterstraat, zijn een tijdje ingenomen door krakers. Het ging om een man, een vrouw en een kind in moeilijkheden. De politie heeft de krakers enkele weken geleden ontdekt en uit het pand gezet. Ze verblijven nu voorlopig in een crisiswoning. Op die plek komt er een nieuw appartementsgebouw, maar de projectontwikkelaar heeft nog altijd zijn plannen niet ingediend. Dat werkt op de heupen van de buren, die overlast hebben van die vuile hoek in het anders zo nette straatbeeld.

Beide zijn nu eigendom van JPK Promotions uit Destelbergen. Vroeger woonde daar de familie Josson en na hen was er een kledingboetiek Camille. “Eind november 2008 stelde ik aan het stadsbestuur een schriftelijke vraag over beide panden en kreeg toen het antwoord dat er door de eigenaar een volumestudie was ingediend en er ook een dossier zou ingediend worden voor de afbraak van die panden en de bouw van appartementen”, zegt gemeenteraadslid Kurt Himpe (N-VA). “Tot op vandaag is er nog niets gebeurd. Het uitgebrande pand is in zeer slechte staat en er zouden daar regelmatig krakers in verblijven. Dinsdag nog was de politie en de technische dienst ter plaatse om het gebouw opnieuw af te sluiten. Ik vraag het schepencollege om het gebouw zo snel mogelijk te laten slopen.”

Architect bijna klaar

Burgemeester Gerda Mylle (CD&V) zegt dat er lange tijd geleden al eens een kraker uit het pand gezet werd. “En enkele weken geleden heeft de politie een man, een vrouw en een kind uit het pand gezet die daar een tijdje onderdak zochten. Het zijn mensen die op de “dool” zijn en we hebben ze nu voor drie maanden ondergebracht in een crisiswoning. Het OCMW volgt ze nu op en zal zorgen dat ze weer met alle mogelijke papieren in orde zijn.”

Stedenbouwkundig ambtenaar Carlos Lapeire heeft twee maanden geleden nog contact gehad met de projectontwikkelaar, maar heeft sindsdien niets meer gehoord. “Of ze snel het bouwdossier zullen indienen, weet ik niet”, zegt hij.

Architect D. Deboosere uit Sint-Martens-Latem kreeg opdracht van JKP Promotions om daar op die site een project uit te werken. “Ik ben daar mee bezig”, zegt de architect, “maar de opdrachtgever wilde nog enkele veranderingen aanbrengen, waar we nu mee bezig zijn. Het zal maximum nog twee maanden duren vooraleer het dossier zal ingediend worden.”

Vuil opruimen 

Buren vrezen ook voor de veiligheid. Marnix Molly schreef een brief aan het stadsbestuur waarin ze de erbarmelijke staat van beide uitgebrande woningen beschrijven. Ze spreken van een benedenverdieping in nummer 3 die nog erger is dan een stort, gaten in het dak, ingestort plafond, populaties wilde duiven die er tijdelijk neerstrijken… “In de woning nummer 5 liggen er hopen vuil, het zit vol ongedierte en het stinkt er. Er liggen losse dakpannen in de verbrande goot en die zouden bij een eventuele voorjaarsstorm wel eens voor serieuze brokken kunnen zorgen. We weten dat stad niet zomaar een pand kan laten slopen, maar toch zouden we vragen dat ze de eigenaar verplichten het pand te zuiveren van alle vuil en rommel”, aldus de buurtbewoners.

Schepen Joris Claeys (CD&V) bevestigt inderdaad dat stad niet zomaar een eigenaar kan verplichten een pand te slopen. “We houden het wel in de gaten en als er gevaar zou zijn voor de omgeving, kunnen we wel ingrijpen. De eigenaar wil waarschijnlijk nu geen kosten doen, als het pand toch wordt gesloopt. Het gaat hier om een burgerlijke zaak en stad kan daar jammer genoeg maar weinig aan doen.”

(Ivan Balliu)