Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Voorontwerp Grote Markt krijgt veel kritiek

De Standaard

19 januari 2008

Na de heraanleg zullen op de Grote Markt van Izegem nog maar 52 parkeerplaatsen overblijven. 

Bij het uittekenen van de "nieuwe" Grote Markt diende studiebureau Arcadis uit Kortrijk rekening te houden met een aantal criteria die door de meerderheid van CD&V/S.PA-Groen! naar voren waren geschoven. De Markt diende zo ingericht te worden dat die in de toekomst zonder al te veel bijkomende ingrepen (lees "kosten") kan evolueren van verkeersluw tot verkeersvrij, zodat er geen "crossparcours" ontstaat van auto's die geen plaats vinden om te parkeren en dan enkele rondjes draaien op of rond het plein. De drie pleinen waaruit de huidige Markt nu bestaat, moest ook worden geÔntegreerd tot ťťn groot plein.

Daarom wordt in de Brugstraat ťťnrichtingsverkeer ingevoerd, zodat de Grote Markt alleen nog bereikbaar is voor automobilisten vanuit de opnieuw aan te leggen Hallestraat en de Marktstraat. De markt verlaten kan dan via de Brug- en de Kasteelstraat. De Ketelstraat wordt afgesloten met verzinkbare paaltjes.

Op de Markt blijven de bomen behouden. Rond de boom voor de bibliotheek komt er een podium en zullen fietsrekken worden voorzien. Verder is er, onder meer voor elektrozaak Vervaeke, plaats voor een waterpartij en fonteintjes. De horecazaken krijgen meer ruimte voor hun terrassen, die via een trottoir van de parkeerplaatsen worden afgeschermd.

Toen schepen Dirk Van Walleghem (CD&V) donderdagavond het voorontwerp voor de heraanleg van de Izegemse Grote Markt voorstelde aan de commissie Openbare Werken en Mobiliteit, werd vooral uitgekeken naar het aantal parkeerplaatsen dat nog overblijft na de heraanleg. Volgens de schepen blijven er tweeŽnvijftig parkeerplaatsen (of zestig procent van het huidige aantal) behouden. Dat leverde hem meteen kritiek op van NoŽl Vansteeland (Open VLD). "Het ontwerp oogt misschien mooi, maar met een gezellige markt alleen zijn de lokale handelaars niet gediend. Sluit nu eens de Grote Markt voor veertig procent af en bekijk het resultaat."

Kurt Himpe (N-VA) opperde ook bedenkingen bij de bereikbaarheid van de Markt en de veiligheid van fietsers en voetgangers in de Hallenstraat, die in de toekomst veel meer verkeer zal moeten slikken.

Peter Defreyne (CD&V) sprong de schepen echter bij en benadrukte dat de attractiviteit van de Markt, "die nu niet meer is dan een groot ongezellig parkeerterrein", niet alleen afhangt van het aantal parkeerplaatsen.

De schepen wil in elk geval nog eerst de betrokken bewoners en handelaars raadplegen. Er zal dus wellicht nog heel wat gepalaverd worden voor met de eigenlijke heraanleg kan worden gestart. Die start wordt niet meer voor september 2009 verwacht, want Izegem moet eerst nog wachten op subsidies van de Vlaamse Milieu Maatschappij voor de rioleringswerken.

(Martin Tytgat)