Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Over lange messen en Tsjeven

De Weekbode

11 april 2008

Heel wat publieke belangstelling voor de gemeenteraad. Vooral het eerste agendapunt waarin gemeenteraadsvoorzitter Herman Jonckheere zijn invloed wordt beperkt was daar de aanleiding voor. De bespreking van punt 1 duurde dan ook anderhalf uur. Het werd meerderheid tegen oppositie goedgekeurd.

Vorige week deden we hier al uit de doeken waarom de meerderheid het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad wilde aanpassen. Gemeenteraadsvoorzitter Herman Jonckheere is ook voorzitter van alle commissies, maar daar boterde het niet bijster goed met de schepenen. "Een gebrek aan communicatie met het schepencollege," verwoordde burgemeester Gerda Mylle ook nog eens tijdens de gemeenteraad. Concreet kwam het erop neer dat Herman Jonckheere - die zich al buiten de CD&V-fractie had gezet en de facto dus niet meer tot de meerderheid behoorde - met niemand van het schepencollege praatte, behalve met de burgemeester. "Maar met mij praat hij nu ook niet meer," lichtte Gerda Mylle na de raad toe.

Persoonlijk afrekening

De oppositie vond dit vooral een persoonlijke afrekening. Wel was het aandoenlijk om zien hoe de oppositie nu resoluut de kant koos van Herman Jonckheere, daar waar voor het begin van de legislatuur nogal wat vragen werden gesteld bij zijn neutraliteit en het voorzitterschap van de gemeenteraad louter als een 'troostprijs voor een gebuisde schepen' werd omschreven.

De oppositie - waar N-VA zich letterlijk de mond snoerde door plakband over de lippen te kleven - had het over een machtsgreep. Want niet enkel Herman Jonckheere werd door het nieuwe reglement deel gemuilkorfd, ook de rechten van de raadsleden werden gefnuikt. "Wij zullen dus ook klacht indienen bij de gouverneur," aldus N-VA-fractieleider Kurt Himpe. "Het kan niet dat wij bijvoorbeeld geen statistieken meer mogen opvragen. Dit is gewoon een onwettige inperking."

Burgemeester Mylle legde uit dat het niet de bedoeling kan zijn stadspersoneel uren zoet te laten zijn met opzoekingswerk. "Ieder gemeenteraadslid mag hier op het stadhuis de beschikbare documenten komen inkijken, maar wij betalen geen personeel om opzoekingen te doen. En wie het stadhuis wil komen bezoeken, moet daarvoor een seintje geven aan de stadssecretaris."

Dat laatste vond ook VB'er Stefaan Sintobin te ver gaan. "Ik zeg zelfs niet tegen mijn vrouw waar ik naar toe ga, laat staan dat ik dat tegen de secretaris ga doen." Sintobin trok nog flink van leer tegen de CD&V en noemde ze Tsjeven. Bij Open VLD had NoŽl Vansteeland het dan weer over de nacht van de lange messen en de Izegemse Metten.

Op dit alles reageerde gemeenteraadsvoorzitter Herman Jonckheere heel sereen. In een mail had hij het schepencollege en de collega-raadsleden laten weten dat hij vooral de argumentatie en motivatie voor deze wijzing niet begreep.

(Wouter Vander Stricht)