Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Niet iedereen blij bij opening De Leest

De Standaard

13 februari 2008

Met muziek en dans wordt vrijdagavond de eerste steen gelegd voor het gemeenschaps- en dienstencentrum De Leest in Izegem.

 Ruim 400 mensen zijn door het Izegemse stads- en OCMW-bestuur die avond uitgenodigd, nadat de voorbereidende grond- en funderingswerken al in september vorig jaar van start waren gegaan. De eerstesteenlegging komt er drie jaar later dan gepland. Het project liep aanzienlijke vertraging op omdat een deel van het bouwterrein vervuild was en moest worden gesaneerd. Ook waren er diepere funderingen nodig, zodat het geraamde kostenplaatje opliep van een kleine 3 miljoen euro tot 5.389.000 euro. 

Het zijn voor de oppositie in de gemeenteraad redenen om de vlaggen en wimpels vrijdagavond thuis te laten.Vlaams Belang kondigde zelfs aan om de eerstesteenlegging te boycotten. Stefaan Sintobin, gemeenteraadslid van Vlaams Belang: "De torenhoge kostprijs blijft voor ons een doorn in het oog. Dit persoonlijk prestigeproject van burgemeester Gerda Mylle legt een zware hypotheek op de stadsfinanciŽn en ligt mee aan de basis van de recente verhoging van de belastingen. Voorbeelden in vergelijkbare West-Vlaamse gemeenten tonen aan dat men voor veel minder geld een gelijkwaardige culturele infrastructuur kon neerpoten. Bij wijze van protest blijven we vrijdag daarom weg." 

Ook Kurt Himpe (N-VA) is niet gelukkig met de hoge factuur. "Daarbij komt dat het stadsbestuur van Izegem met het idee speelt om voor de programmatie van De Leest samen te werken met cultuurcentrum De Spil in Roeselare. De Spil zou de "zittende" concerten organiseren en De Leest de "staande". Maar wat als Roeselare straks een grote evenementenhal met honderden parkeerplaatsen bouwt op de grens met Izegem? Wat blijft er dan nog voor De Leest over?"

Burgemeester Gerda Mylle (CD&V) is niet onder de indruk van de bezwaren van de oppositiefracties. "Ten eerste is de kostprijs per kubieke meter niet buitensporig hoog. De Leest wordt trouwens meer dan een cultuurcentrum. Het gebouw zal ook een OCMW-dienstencentrum herbergen en zo inspelen op de groeiende behoefte aan vrijetijdsbesteding voor het toenemende aantal senioren."

Himpes opmerking over de samenwerking met De Spil noemt ze achterhaald. "We hebben even een samenwerking met De Spil overwogen, maar dat denkspoor hebben we lang verlaten. We gaan voor een eigen programmatie."

(Martin Tytgat)