Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Minister promoot Izegemse koekoek

Het Laatste Nieuws

9 september 2008

Vlaams minister Geert Bourgeois wil de Izegemse koekoek opnieuw op de kaart zetten. Hij wil het eeuwenoude hoenderras bekend maken en promoten als streekgerecht. In het weekend van 19 tot en met 21 september serveren 13 Izegemse restaurants gerechten gebaseerd op de koekoek.

De naam 'Iseghemschen koekuit' duikt voor het eerst op in een boek uit het jaar 1554. Het forse hoenderras heeft ondertussen een heel woelige geschiedenis achter de rug. Vooral de twee wereldoorlogen hadden hun gevolgen, en rond het jaar 1945 werd het in onze regio enorm stil rond de Izegemse koekoek. Bij toeval kwam Izegemnaar Walter Terrijn in het jaar 1968 in Leipzig weer in contact met het hoenderras, en samen met een aantal fokkers blies hij de koekoek nieuw leven in. Ondertussen is het dier aan een opmars bezig, en Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) zet persoonlijk zijn schouders onder een promotiecampagne.

Streekproduct

"De Izegemse koekoek is een stukje levend erfgoed dat veel te weinig bekend is bij de bevolking", vindt de minister. "Enkele geŽngageerde Izegemnaren en ikzelf willen daar nu verandering in brengen. We willen de koekoek promoten als een kwalitatief streekproduct en zoveel mogelijk mensen aansporen om zelf ook levende koekoeks in huis te halen." In het weekend van 19, 20 en 21 september wordt er in deze context al een eerste evenement georganiseerd. In 13 Izegemse restaurants zullen er dan gerechten geserveerd worden waarin de koekoek het hoofdingrediŽnt is. "Op langere termijn willen we de Izegemse koekoek ook veel vaker kunnen aanbieden in restaurants", gaat minister Bourgeois verder. "Dan pas kunnen we spreken van een volwaardig streekproduct." Voorlopig blijft het dus bij ťťn weekend. Maar Walter Terrijn, voorzitter van de Vlaamse speciaalclub voor de Izegemse Koekoek, maakt duidelijk dat zelfs dŠt al geen sinecure is. "Voor dat ene weekend kunnen we 130 koekoeks aanleveren. Dat is slechts een vierde van wat gevraagd werd door de restaurants", zegt hij. "Er zijn simpelweg te weinig kwekers." Los daarvan is Terrijn heel tevreden met de ondersteuning die het ras nu krijgt van de Vlaamse regering. "Mijn eerste contacten met minister Bourgeois dateren al van in 1975", vertelt hij. "Ik ben blij dat we nu eindelijk aandacht krijgen." Alle informatie over de Izegemse koekoek en een lijst van de restaurants die deelnemen aan het koekoeksweekend, staat na te lezen op www.izegemsekoekoek.be.

Minister Bourgeois, Walter Terrijn en andere liefhebbers van de Izegemse koekoek rond een levend exemplaar.

(Piet Van Coillie)