Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegem laat rioleringsnet over

Het Nieuwsblad / Het Volk

11 april 2008

Het stadsbestuur van Izegem besliste om het beheer en het onderhoud van zijn rioleringsnet over te laten aan WVEM/Infrax. De oppositie ziet meer heil in een samenwerking met tegenkandidaat RioAct.

Europa legt ook Vlaanderen de verplichting op om tegen 2015 het rioolwater te zuiveren.

"Om die doelstelling te halen, hadden we twee keuzes", stelt schepen van Openbare Werken Dirk Van Walleghem (CD&V). "Ofwel baten we zelf verder ons rioleringsnet uit, wat een pak bijkomend personeel zou vragen. Ofwel sluiten we een overeenkomst af met een externe partner die de uitbating en het onderhoud van ons rioleringsnet overneemt. We kozen voor die tweede optie. Na diepgaande gesprekken met de twee kandidaten, WVEM/Infrax en RioAct, opteren wij voor de eerste. Beide hebben voor- en nadelen, maar Infrax lijkt ons de beste kandidaat en biedt de beste financiŽle garanties. Zo betaalt Infrax meteen 25 procent van de waarde van het Izegemse rioleringsnet, geraamd op bijna 20 miljoen euro, cash uit. De rest krijgen wij in aandelen."

Toch toonden Open VLD en N-VA zich niet gelukkig met die keuze.

Kurt Himpe (N-VA) vindt dat RioAct betere voorwaarden bood. "Bij de samenwerking met Infrax geeft het stadsbestuur het beslissingsrecht en de autonomie over de riolering volledig uit handen, terwijl bij RioAct de stad zelf nog kan bepalen waar en wanneer welke werken moeten worden gerealiseerd. Bovendien wordt het praktisch onmogelijk voor Izegem om nog uit de samenwerking met Infrax te stappen, mocht het mislopen. De meerderheid kiest louter voor het financiŽle voordeel", vindt Himpe.

Ook NoŽl Vansteeland (Open VLD) ziet meer in een akkoord met RioAct, een samenwerkingsverband tussen Aquafin en de Vlaamse Watermaatschappij. "We geraken nooit meer van het contact met Infrax af. Bovendien heeft dat bedrijf veel minder ervaring met rioleringen dan RioAct."

(Martin Tytgat)