Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Ik stap altijd met een klein hartje uit de trein"

Het Nieuwsblad 

21 mei 2008

Twee keer al werd een fiets van Hannelore Dessein gestolen aan het station van Izegem. Ondanks de nieuwe fietsenstalling én de bewakingscamera's blijft de Izegemse stationsbuurt een van de zwarte punten op het gebied van fietsdiefstallen.

Met bijna duizend gestolen tweewielers bleven fietsdiefstallen ook vorig jaar misdrijf nummer één in de politiezone Roeselare-Izegem-Hooglede (Riho). Stationsbuurten en sportcentra zijn het geliefkoosde actieterrein van fietsdieven. Ook in Izegem, en daar kan Hannelore Dessein (40) van meespreken.

Hannelore geeft al achttien jaar wiskundelessen aan het Vrij Technisch Instituut in Izegem.

"Ik pendel elke schooldag met de trein van Gent naar Izegem. Ik woon op drie minuutjes wandelen van het Sint-Pietersstation. In Gent heb ik geen fiets nodig om naar het station te rijden, maar in Izegem is de afstand tussen het station en de school te groot om te voet af te leggen. Ik heb dus altijd een fiets in het station van Izegem. Handig en zo kan ik ook nog genieten van de fietsvergoeding voor woon-werkverkeer", legt de lerares uit.

"Het grote probleem is dat ik ook tijdens de weekends mijn fiets aan het station moet achterlaten. Dat liep al twee keer mis. Ondanks een stevig en relatief duur fietsslot vond ik zo'n twee jaar geleden op een maandagochtend mijn fiets niet terug op de plaats waar ik hem op vrijdag had achtergelaten."

Hannelore stond perplex. "Toen ik vorige zomer uit zwangerschapsverlof terugkeerde, bleek er een gloednieuwe overdekte fietsenstalling geïnstalleerd. Bovendien kwamen er bewakingscamera's van de politie. Ik dacht dat ik voortaan met een gerust hart mijn fiets kon achterlaten. Ik kies steevast een plaatsje in het zicht van de camera's. Maar toen ik op maandag 18 februari met de trein arriveerde, was mijn fiets opnieuw gestolen."

In de overtuiging dat de camera's hun werk hadden gedaan, trok Hannelore naar de politie om aangifte te doen van de diefstal. Ze kreeg te horen dat men de beelden zou bekijken en de belofte dat men haar verder op de hoogte zou houden. "Ondanks een nauwkeurige beschrijving van mijn fiets, heb ik vier maanden later nog altijd niets gehoord. Ik kan begrijpen dat fietsdiefstallen geen prioriteit zijn, maar ik ben toch ontgoocheld."

"Wat ik vooral vreemd vind, is dat men ook oude fietsen steelt. Mijn twee fietsen hadden geen versnellingen of andere technische snufjes. En toch verdwenen ze. Het fietsslot moet zijn doorgezaagd en daar moet men toch een tijdje mee bezig zijn geweest. Als men dan nog niets merkt op de camerabeelden, dan heb ik mijn twijfels over het effect van die investering. Hoe dan ook, elke maandag stap ik met een klein hartje uit de trein."

Kurt Himpe, een collega van Hannelore Dessein, zit in de Izegemse gemeenteraad als fractieleider van N-VA. "Aanvankelijk had het stadsbestuur de intentie om via een sociaal tewerkstellingsproject een fietsenherstelplaats onder te brengen in een lokaal van het stationsgebouw. Dat had de sociale controle aan het station een stuk verbeterd. Maar de werkplaats is er nooit gekomen na tegenkanting van de lokale fietsenherstellers die voor concurrentie vreesden. Een gemiste kans", vindt Himpe.

Intussen lanceerde het stadsbestuur van Izegem in samenwerking met de politie wel de actie "'Krekel-Proper" om de overlast, fietsdiefstallen inbegrepen, in het sport- en recreatiedomein De Krekel in te dijken en het veiligheidsgevoel van bezoekers en omwonenden te verhogen. Zo komen er ook nieuwe fietsenstallingen en er wordt zelfs aan de installatie van een camera gedacht.

Volgens de politie hebben de camera's aan het station wel degelijk al hun nut bewezen. Zo werd op 4 mei nog een fietsdief op heterdaad betrapt en kon de fiets aan de eigenaar worden terugbezorgd.

(Martin Tytgat)