Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Gemeenteraad weer op stelten

Het Laatste Nieuws

9 april 2008

De crisis in de Izegemse politiek bereikte tijdens de gemeenteraad van maandagavond een hoogtepunt. Naar aanleiding van een aanpassing van het huishoudelijk reglement, ontstond er een zware discussie die anderhalf uur duurde. Er werd gegoocheld met termen als "totalitair regime", "nacht van de lange messen" en "Izegemse metten".

De relaties tussen meerderheid en oppositie zijn meer dan ooit vertroebeld. Tijdens de gemeenteraadszitting van maart ging het er al enorm luid aan toe, toen de oppositie een balletje opwierp over de vermeende betrokkenheid van een paar raadsleden bij een dossier van bouwfraude. Ondertussen is de onschuld van de raadsleden bewezen, maar tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond liep het opnieuw fout. Aanzet daartoe was de aanpassing van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Dat nieuwe reglement stipuleert onder meer dat de raadsleden geen vragen meer mogen stellen over onderwerpen die vroeger al besproken werden in de raad. Dit nieuwe reglement schoot in het verkeerde keelgat bij de oppositiepartijen.

Tijdens de uitleg van de burgemeester, kleefden de N-VA-raadsleden zelfs hun mond dicht bij wijze van ludiek protest. "Dit nieuwe reglement maakt de gemeenteraadsleden monddood", stelde Kurt Himpe nadat hij de plakkers verwijderd had. "Onze rechten worden ernstig beknot, en het gaat hier over een regelrechte machtsgreep van de meerderheidspartijen."

Zijn collega Filip Buyse van het Vlaams Belang sprong hem bij. "Ik ben onthutst over deze praktijken. Dit hoort thuis in een totalitair regime", zei Buyse. NoŽl Vansteeland van Open Vld goochelde zelfs met nog zwaardere woorden. "Dit is een nacht van de lange messen, dit zijn de Izegemse metten, dit is de vuile kant van de politiek", stelde hij. "Het is duidelijk wat er hier gebeurt: gemeenteraadsvoorzitter Herman Jonckheere vaart een te onafhankelijke koers en de meerderheid wil hem een hak zetten. Al de rest is camouflage." Jonckheere stapte onlangs uit de CD&V en zetelt sindsdien als onafhankelijk raadslid.

Volgens de meerderheidspartijen is er geen vuiltje aan de lucht. Raadslid Peter Defreyne (CD&V) overliep het reglement artikel voor artikel, op zoek naar punten van discriminatie. Hij vond er geen. "Heel deze discussie heeft weinig om het lijf", luidde het. "Er wordt hier met heel zware woorden gegooid, maar dit is allemaal sfeerschepperij. Aan de rechten van de raadsleden wordt niet getornd." Ook Myriam Vanlerberghe (sp.a) snapte de commotie niet goed. "De meerderheid zal steeds proberen de meerderheid blijven. Dat is de basis van de democratie", stelde ze. "Als de meerderheid plots verzwakt wordt, bijvoorbeeld omdat de gemeenteraadsvoorzitter eruit stapt, dan moet daar een oplossing voor gezocht worden."

Zowel N-VA als Vlaams Belang beloofden het nieuwe reglement aan te vechten bij de gouverneur.

(Piet Van Coillie)