Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Gemeenteraadszitting loopt uit de hand

Het Laatste Nieuws

5 maart 2008

Tijdens de gemeenteraad van maandagavond liep een discussie rondom een vermeende deontologische misstap van OCMW-voorzitter Thierry De Guffroy (CD&V) en gemeenteraadslid Willy Verledens (sp.a) zodanig uit de hand dat de zitting moest geschorst worden. Toen de zitting achter gesloten deuren verder ging, verlieten De Guffroy en Verledens na een paar minuten kwaad de zaal.

In een onderzoek dat de correctionele rechtbank van Kortrijk voert naar een vermeende bouwfraude, kwam huidig OCMW-voorzitter Thierry De Guffroy (CD&V) onlangs in beeld. Hij was destijds schepen van Ruimtelijke Ordening en liet een stadsambtenaar in die hoedanigheid geregeld plannen tekenen voor particulieren. Volgens de rechtbank was er geen sprake van fraude met bouwvergunningen. Kurt Himpe (N-VA) vroeg om de bijzondere deontologische commissie van de gemeenteraad samen te roepen, die mogelijke inbreuken moet onderzoeken. Himpe gebruikte daarbij erg gespierde taal: "Izegem is geen Charleroi aan de Mandel", luidde het onder meer. Hij riep De Guffroy en voormalig burgemeester Willy Verledens op om hun verantwoordelijkheid op te nemen, en zelf ontslag te nemen. Omdat De Guffroy in een heftige reactie de naam van de betrokken ambtenaar noemde en de toon van de discussie steeds bitsiger werd, besloot gemeenteraadsvoorzitter Herman Jonckheere (CD&V) de zitting te schorsen. Het debat werd verdergezet achter gesloten deuren, en na enkele minuten verlieten zowel De Guffroy als Verledens kwaad de raadszaal.

Daarna werd de zitting weer openbaar gemaakt. "Men is hier vandaag te ver gegaan! Wat hier gebeurd is, grenst aan het onwaarschijnlijke", brieste de anders altijd even kalme Peter Defreyne (CD&V). In een sobere maar confronterende reactie rondde NoŽl Vansteeland (Open VLD) de hele discussie af: "Hier hangt vandaag een ziekelijke sfeer", aldus Vansteeland. "We moeten ons allemaal eens goed herbronnen. Op deze manier wil ik alvast niet lang meer aan politiek doen."

(Piet Van Coillie)