Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Eindelijk de eerste steen

De Weekbode

15 februari 2008

De Leest was al heel wat uurtjes voer van discussie tijdens diverse (gemeente)raden. De noodzaak van het project werd aanvankelijk in vraag gesteld, later de locatie en ook de (te) hoge prijs. De meerderheid bleef het project steunen en na heel wat zwoegen, zweten en saneren zijn de funderingswerken nu achter de rug. Komende vrijdag wordt officieel de eerste steen gelegd. De oppositiepartijen blijven het project met kritiek bestoken.

Huidig burgemeester Gerda Mylle gaf als Cultuurschepen de aanzet tot het bouwen van De Leest. Ze legt voor ons nog eens uit waarom. "Toen ik - als niet-Izegemse - in onze stad kwam wnen en via het Davidsfonds in de Cultuurraad belandde, hoorde ik daar meteen dat er nood was aan goeie infrastructuur. Nu moeten we op cultureel gebied het nog altijd doen met het auditorium dat deel uitmaakt van de muziekacademie en waar het vechten is voor een platsje. Een cultureel aanbod uitbouwen is daar niet mogelijk door een gebrek aan ruimte. Ook toen al leefde die nood aan cultuurruimte in Kachtem. Het is nu toevallig dat beide projecten gelijktijdig gebouwd worden."

"Vergeet niet dat het gebouw van maandagmorgen tot zondagavond zal gebruikt worden"

"Maar waar het aanvankelijk alleen om een cultuurcentrum ging, zal er nu ook een dienstencentrum in gehuisvest zijn. Dus van maandagmorgen tot zondagavond zal het gebouw gebruikt worden. Zowel voor cultuur als voor senioren. Dan vind ik die prijs niet overdreven, zeker niet als je het berekent per kubieke meter."

Voor Gerda Mylle is het ook een opluchting dat vrijdag de eerste steen er eindelijk zal liggen. "Ik zie dat niet als een persoonlijk project wat her en der gesuggereerd wordt. Dit is voor de izegemse bevolking. Al besef ik wel dat men gemakkelijker geld vrijmaakt voor sport dan voor cultuur. Maar als je zet dat gemeenten als Hooglede, Ardooie en Sint-Eloois-Winkel over een mooie culturele accommodatie beschikken, mogen wi zeker niet achterblijven. Zeker niet als dit gecombineerd kan worden met een dienstencentrum."

Oppositiepartijen blijven kritisch

Het enthousiasme van Gerda Mylle wordt niet gedeeld door de oppositie. Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) zegt dat hij en zijn partijgenoten weg zullen blijven van de eerstesteenlegging. "Het project De Leest heeft al een lange lijdensweg achter de rug. Vooral de torenhoge (geraamde) kostprijs blijft voor vele Izegemnaren een doorn in het oog. Alhoewel Vlaams Belang niet a priori tegen de bouw van een nieuwe cultuurtempel gekant is, stellen ook wij ons ernstige vragen bij de kostprijs ervan. Tijdens de budgetbesprekingen stelde fractieleider Stefaan Sintobin dat persoonlijke prestigeprojecten, zoals De Leest, een zware hypotheek legden op het Izegemse budget en mede aan de basis lagen van de belastingsverhogingen. Wij gaan niet naar de opening en verwachten dat de andere oppositiepartijen een even consequente houding aannemen."

Ook bij de N-VA horen we kritische geluiden. "De N-VA is voorstander van culturele accommodatie, de N-VA is voorstander van uitbreiding van die accommodatie, maar het project "De leest" is allesbehalve efficiŽnt en de N-VA - fractie plaatste altijd al grote vraagtekens bij de kostprijs van het project", stelt fractieleider Kurt Himpe.

"Het project onderging in de loop van de voorbije jaren heel wat wijzigingen. Wat startte als een cultureel project, groeide uit tot een gemeenschaps- en dienstencentrum. met alle wijzigingen steeg ook het kostenplaatje. bepaalde aspecten worden dan ook nog niet direct uitgevoerd en de vergelijking die het stadsbestuur maakt met gelijkaardige projecten in andere steden en gemeenten gaat niet op."

Ook Open Vld blijft bij zijn kritisch standpunt. "Het is te duur en de locatie kon beter, wij stelden bijvoorbeeld Eperon d'Or voor", stelt NoŽl Vansteeland. "Zelf ga ik niet naar de eerstesteenlegging. Dit uit principe en niet omdat het Vlaams Belang dat van ons vraagt. Als het VB iets vraagt, ben ik eerder geneigd het omgekeerde te doen. Maar mijn collega in de gemeenteraad gaat normaal wel. Wij blijven dan ook de "liberalen" hť."

(Wouter Vander Stricht)