Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

De boer op met de Izegemse politici

De Weekbode

29 september 2006

Ken jij de voornaamste Izegemse politici? Wij gingen - tijdens de marktdag - met de foto's van bekende Izegemse politici op stap. We deden enkele mensen halt houden en vroegen hen of ze de bewuste politicus herkenden. Met wisselend resultaat natuurlijk.

De hoofden van de politieke kopstukken hangen al wekenlang langs elke invalsweg of op stukjes privéterrein geafficheerd. Maar herkent de Izegemse burger zijn politici. Dat was de vraag die we ons stelden en wij "gingen de boer op" met de foto van tien politici. We namen van de vijf lijsten de kopman of -vrouw. Dat werden dus Didier Vandeputte (SP.a), Gerda Mylle (CD&V), Geert Bourgeois (N-VA), Noël Vansteeland (VLD) en Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).

Addertje onder het gras

Maar ook enkele politici die de jongste tijd vaak de media haalden, voegden we toe aan ons lijstje. Dat waren ondermeer Christophe Spriet, die uit de actieve politiek stapte en zijn plaats ter beschikking stelde, Filip Buyse die enkele weken later zijn overstap van VLD naar Vlaams Belang bekend maakte, Kurt Himpe (N-VA) die sowieso wel vaak de kranten haalt en natuurlijk mocht ook burgemeester Willy Verledens niet ontbreken.

We stopten ook een addertje onder het gras. Luc Millecamps, oud-speler van SV Waregem en de Rode Duivels en ondertussen ook politiek actief, stopten we ook tussen die foto's. Benieuwd wie hem zou herkennen.

Tania Carette uit de Stuivenbergstraat: "Veel drukwerk in mijn brievenbus"

Ons eerste "slactoffer" strikten we met behulp van de belleman. "Wie heeft hier geen politieke bindingen...", schreeuwde hij, gepaard gaand met bellengerinkel. Tania Carette stak haar hand op en mocht meteen de spits afbijten.

Tania Carette werkt als verkoopster bij een dagbladhandelaar in Ardooie. Ze woont in de Stuivenbergstraat en de aanloop naar de verkiezingen houdt haar niet echt wakker. "Ik heb vooral veel werk om iedere dag al die verkiezingsblaadjes uit mijn brievenbus te halen," lacht ze. Ook in de kranten volgt ze de politiek niet specifiek. "Ik lees meestal enkel de koppen," zegt ze daarover. Haar stem uitbrengen doet ze met plezier. "Mocht het niet verplicht zijn, dan zou ik zeker gaan stemmen."

We overlopen met haar het rijtje politici, maar Tania is niet echt goed thuis in het wereldje. Bij de meeste blijft ze het antwoord schuldig. "De burgemeester, ja die ken ik." Ook de foto van Geert Bourgeois doet een belletje rinkelen. "Dat is Geert Leenknecht, euh Geert Bourgeois," herstelt ze zich. En ook Gerda Mylle herkent ze. "Dat is die schooljuf hé." En bij Christophe Spriet: "Is dat niet diegene die overgelopen is naar een andere partij...". Nee tania, dat was Filip Buyse. Resultaat: 3/10.

Nancy Declercq, Lendeleedsestraat: "Ik woon hier nog maar drie jaar"

Nancy Declercq (33) en dochtertje mathilde (8) liepen we in de ketelstraat tegen het lijf. Of ze eens wilde meewerken met een kleine enquête van De Weekbode? Geen probleem klonk het.

Nancy Declercq woont in de Lendeleedsestraat. "Maar ik ben pas sinds drie jaar Izegemnaar. Ik ben eigenlijk afkomstig uit Wingene." Zelf zou ze nooit op ee politieke lijst gaan staan, maar de politiek interesseert haar toch in bepaalde mate. "Bij de verkiezingen is het als gewne burger bijna de enige keer dat je iets te zeggen hebt. Dus ga ik ook graag stemmen... Ik weet ook al voor welke partij ik ga stemmen. Ik ken echter geen enkele Izegemse politicus persoonlijk." Noël Vansteeland herkent ze niet, Didier Vandeputte heeft ze nog gezien, maar kent ze niet van naam. "Stefaan Sintobin (Vlaams belang), Gerda Mylle (CD&V), Geert Bourgeois (N-VA)," kent ze wel bij naam en ze weet ook precies welke partij ze vertegenwoordigen. "Filip Buyse, die is denk ik van N-VA." De partij fout, dus slechts een half puntje. Maar Kurt Himpe en de burgemeester kent ze dan weer wel. Bij Christophe Spriet en Luc Millecamps moet ze het antwoord schuldig blijven. Resultaat: 5,5/10.

Wim Lievens en Didier Parmentier: "Bij Gerda Mylle heb ik nog in de hoek gestaan"

Wim Lievens en Didier Parmentier waren in het stadscentrum omdat ze bezig zijn met de organisatie van een evenement. "het is iets komisch, meer kunne we nog niet zegen. Maar we zoeken nog een geschikte zaal," aldus het olijke, bevriende duo.

Wim Lievens (Ardooisestraat) laat de antwoorden grotendeels over aan zijn vriend Didier (Roeselaarsestraat). We vermelden er wel bij dat Didier bij bouwonderneming Spriet werkt en dus al zeker was van één punt. Zijn werkgever zit immers tussen het rijtje.

Noël Vansteeland: "Ik ben daar vorige week nog met mijn camion geweest." Didier Vandeputte: "We hebben dezelfde kapper." Gerda Mylle: "Bij haar heb ik nog in de hoek gestaan." Filip Buyse: "Dat is die die naar het Vlaams Belang is overgestapt." Burgemeester Verledens: "Dat is 'Zeg maar Willy'". Ook Kurt Himpe, Stefaan Sintobin en Geert Bourgeois noemt Didier vlotjes bij naam en zegt er ook de correcte partij bij. Bij Millecamps schiet hij in de lach. "Zit die ook in de politiek? dat wist ik niet, maar ik herken hem wel."

Gaan stemmen doen ze met volle goesting. "Het is eens leuk om te kunnen stemmen. Blijven hangen kunnen we niet, we moeten 's namiddags spelen," aldus Wim en Didier die respectievelijk bij VK Kachtem en SV Izegem voetballen. En voor wie ze gaan stemmen? "Dat weet ik al, ik heb vroeger bijvoorbeeld nog gestemd voor mensen die iets deden voor mij. Nu heb ik ook al mijn oordeel klaar," aldus Didier. "Ik weet het ook al," aldus Wim. Voor de gemeente stem ik op een persoon die ik het meest apprecieer, bij de federale verkiezingen stem ik op een partij." Resultaat: 10/10. "In school haalden we dat nooit," zeggen ze.

(Wouter Vander Stricht)