Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Stadsbestuur stelt nieuwe visie op museumsite Eperon d'Or voor

3 juni 2013

Tijdens de gemeenteraadszitting van 3 juni stelde N-VA - schepen van Cultuur Kurt Himpe de nieuwe visie van het Izegemse stadsbestuur op de museumsite Eperon d’Or voor. In het gewijzigde concept komt er geen Grand Café meer en wordt het Huis van de Economie geïntegreerd.

De eerste conceptnota van Eperon d’Or dateert van 2008. Intussen zijn er een aantal zaken gewijzigd. “Aangezien de tweede fase van de museumsite nog in ontwerpfase zit, heeft het stadsbestuur aan de architecten gevraagd om een aantal nieuwe opportuniteiten te verwerken. In grote lijnen blijft het concept behouden, want Eperon d’Or wordt een toeristisch-recreatieve site in het hart van de stad waarbij het industriële verleden van Izegem en de streek in de kijker gezet wordt”, aldus de schepen.

Huis van de Economie

“In het herwerkte concept krijgt een aantal functies een andere plaats binnen het gebouw. Door de verschuivingen zijn er ook meer polyvalente mogelijkheden. Ook het Huis van de Economie krijgt een plaats in het gebouw en zal los van het museum operationeel zijn. Naast bureauruimte komt er een polyvalente ruimte die ter beschikking is voor activiteiten van het Huis van de Economie, maar ook kan gebruikt worden voor tijdelijke tentoonstellingen die meer plaats nodig hebben."

“Eén functie uit het eerste concept wordt geschrapt. Er komt geen Grand Café. Klasgroepen zullen wel de mogelijkheid hebben om er te picknicken en er zal een koffieautomaat en een drankautomaat aanwezig zijn. Maar we willen op een boogscheut van het handelscentrum met de vele gezellige cafés en uitstekende restaurants geen concurrentie organiseren met een brasserie in Eperon d’Or. Het is wel de bedoeling om de bezoekersgroepen naar het centrum te loodsen door een aanbod van arrangementen en driedimensionale brillen die zowel in Eperon d’Or als in de cafés en restaurants kunnen gebruikt worden om oude foto’s te bekijken”, zegt cultuurschepen Kurt Himpe. “Het stadsbestuur kiest dus voor samenwerking in plaats van concurrentie.”

Besparing van 285.000 euro

Tijdens de zitting gaf de schepen ook een financiële stand van zaken. “Het project Eperon d’Or kost de stad een flinke duit. Het totale geraamde kostenplaatje bedraagt nu 6.752.803,32 euro. Gelukkig kunnen we op heel wat Vlaamse en provinciale subsidies rekenen voor een totaal van 1.412.074,09 euro. Op vandaag bedragen de geraamde kosten 5.340.729,23 euro. Hierin zit een besparing van bijna 285.000 euro door het gewijzigde concept met een aanpassing van het depot en de nieuwe invulling van de beschikbare ruimte”, stelt Himpe.

“Maar er komen ook nog kosten waarmee blijkbaar nog nooit rekening gehouden werd, bijvoorbeeld voor de inrichting van het depot, kantoorinrichting, meubilair en signalisatie”, besluit de schepen.