Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegemse reuzen zoeken peters en meters

8 november 2013

Schepen van Erfgoed Kurt Himpe zoekt peters en meters voor de vier Izegemse reuzen. Bedoeling is om een werkgroep op te richten om de reuzen opnieuw in eer te herstellen.

“We spelen al een tijdje met het idee om de stadsreuzen Tillo van den Bond, de Rosten van Kachtem en Tijl en Nele opnieuw een plaats te geven bij evenementen en feesten in onze stad”, stelt de schepen. “Ik heb alvast een bondgenoot gevonden in belleman Guy Vandendriessche.”

Bij de heropening van de centrale doortocht in 2005 kwamen de reuzen nog even buiten, maar sindsdien staan ze te verkommeren in de stadsmagazijnen. Daar wil de schepen nu iets aan doen. “De reuzen zijn ontmanteld. Er moeten een aantal herstellingen uitgevoerd worden aan de constructies zelf en aan de kleren.”

De schepen doet nu een oproep naar kandidaten voor een werkgroep. “Met deze peters en meters zullen we bekijken wat er allemaal moet gedaan worden, hoe we een reuzenwerking op poten kunnen zetten. Daarvoor kunnen we alvast een beroep doen op de erfgoedvereniging TERF, maar ook contact opnemen met de vzw “Reuzen in Vlaanderen”, die opgericht werd om de reuzencultuur te promoten en te bevorderen in Vlaanderen. Maar we zoeken dus ook mensen die willen meehelpen om de reuzen opnieuw in het straatbeeld te brengen. Het heeft geen zin om de reuzen te herstellen als ze niet opnieuw gebruikt worden.”

Kurt Himpe denkt ook aan samenwerking met de heemkundige kring Ten Mandere om het historische luik te bekijken en aan een project met het Instituut de Pélichy om de kleren van de reuzen onder handen te nemen. “Hoe meer Izegemnaars er bij de reuzen betrokken worden, hoe meer kans dat de reuzen de stadsmagazijnen kunnen verlaten.”

Geïnteresseerden kunnen zich tot het einde van dit jaar melden (cultuurdienst@izegem.be).

Izegemse reuzen voor het stadhuis (Foto: heemkundige kring Ten Mandere)