Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Boekvoorstelling "Izegemse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog"

18 september 2012

Naar aanleiding van het schoolproject rond de Tweede Wereldoorlog in het Vrij Technisch Instituut en het Instituut de Pélichy hebben Hilde Colpaert, Johan Derycke, Nele Descheemaeker en Kurt Himpe een boek geschreven.

“De interviews die de leerlingen van het VTI en het IdP optekenden, hebben we verwerkt tot verhalen. Dertien verhalen van mensen die in Izegem woonden, werkten of verbleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vaak pakkende verhalen die aantonen hoe het oorlogsleven in onze stad was”, stelt VTI-coördinator Kurt Himpe. “Honger, angst, wantrouwen,  de harde confrontatie van kinderen met slachtoffers op straat, schuilen en vluchten, plunderingen… komen in deze getuigenissen allemaal aan bod. In het boek dat 128 pagina’s telt, staan ook heel wat foto’s en documenten die een mooi beeld schetsen van de oorlogsjaren. Hiervoor konden we onder andere ook een beroep doen op de heemkundige kring Ten Mandere.”

“Het boek is het sluitstuk van een jaar werken rond de Tweede Wereldoorlog. Een uniek project, want voor het eerst sloegen leraars van twee verschillende secundaire scholen de handen in elkaar om samen te werken. Dat was zowel voor de leerlingen als de leraars een interessante ervaring”, stellen IdP-leraar Johan Derycke en museumverantwoordelijke Hilde Colpaert.  “Zo was er een stadswandeling, een theatervoorstelling, maar uiteraard nam de voorbereiding van de interviews heel wat tijd in beslag. Maar het resultaat mag er zijn. Groepjes leerlingen stoomden een artikelenreeks klaar, een aantal leerlingen werkte een website uit en andere leerlingen maakten een uitzending voor radiozender IRO. Een cd met het radioprogramma zit trouwens ook bij het boek.”

“De voorstelling van het boek voor het grote publiek vindt plaats op vrijdag 21 september om 19 uur in kasteel Wallemote”, aldus cultuurbeleidscoördinator Nele Descheemaeker. “Journalist en schrijver Geert Spillebeen interviewt er één van de getuigen. Woordkunstenaar Bart Cafmeyer vertolkt enkele passages uit het boek en Arnold Sercu luistert op met oorlogsliederen.”

Het boek kost 15 euro en wordt vanaf 25 september verkocht in het stadhuis, in de bibliotheek, in de Izegemse musea en in De Leest.