Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Kasteel Wolvenhof wordt streekhuis

5 oktober 2010

Tijdens de zitting van 4 oktober keurde de gemeenteraad voor het kasteel Wolvenhof een erfpachtovereenkomst tussen de stad Izegem en de provincie West-Vlaanderen goed. Het kasteel blijft eigendom van de stad, maar de provincie zal het de komende jaren als streekhuis gebruiken.

“De kogel is door de kerk. Het streekhuis voor de regio Roeselare-Tielt komt naar het kasteel Wolvenhof”, stelde N-VA – fractieleider Kurt Himpe. “Die zekerheid hebben we nu en dat is lange tijd niet zo geweest.”

“Tijdens de zitting van 8 mei 2000 besliste de toenmalige gemeenteraad om het kasteel Wolvenhof aan te kopen en werd ook een principiële beslissing genomen inzake een beleidsnota en participatieverzoek inzake een intercommunaal productie- en communicatiecentrum van hedendaagse kunst voor Zuid-West-Vlaanderen. Ruim tien jaar later na die beslissing wordt het kasteel overgedragen aan de provincie en krijgt het een andere bestemming dan het oorspronkelijke plan. Het gebeurt niet vaak dat de stad Izegem een pand aankoopt en dat de visie erover in de loop van de jaren helemaal wijzigt.”

Kasteel kostte al meer dan één miljoen euro

“De kostprijs van de aankoop van het kasteel was uiteraard een zware financiële inspanning en in de loop van de tien voorbije jaren zijn de kosten ook niet min geweest. Met inbegrip van de kosten die nu moeten betaald worden om de lopende ontwerpovereenkomsten stop te zetten komt het totale kostenplaatje boven één miljoen euro. En dat is veel geld…”, aldus raadslid Himpe.

Intussen zijn de restauratiewerken aan het kasteel Wallemote dat enkele honderden meters verder ligt, volop aan de gang. “Binnenkort staat dit kasteel helemaal ten dienste van de Izegemnaar. Niet zo voor het kasteel Wolvenhof. Meer dan één miljoen euro kosten en nu een overdracht aan de provincie om er een streekhuis in te vestigen. Niet direct een rechtstreekse dienstverlening aan de Izegemnaar, maar wel belangrijk voor de uitstraling van Izegem. Dat is wel positief. En als we het hebben over het kostenplaatje: in een krantenartikel stond vorige week dat de provincie schat dat het in totaal vier miljoen euro zal kosten om het kasteel te restaureren, weliswaar met 60 procent subsidies van de Vlaamse overheid. Die restauratiekosten worden door de erfpachtovereenkomst van 99 jaar gedragen door de provincie en dat biedt dus gelukkig wat meer ademruimte voor de Izegemse stadskas…”, besloot de N-VA – fractieleider.

Omschrijving kost

Bedrag

Aankoop kasteel

660.286,41 euro

Allerhande erelonen

65.932,24 euro

Nutsleidingen

32.962,72 euro

Renovatie dak

86.266,91 euro

Schilderen

42.505,05 euro

Verbouwing

77.248,39 euro

Lift

22.505,94 euro

Zwambestrijding

5.404,00 euro

Einde ontwerpovereenkomst

38.454,31 euro

Totaal

1.031.565,97 euro