Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

40 jaar geleden al studie over Izegems handelscentrum

15 september 2010

In 1969 stelde het Izegemse stadsbestuur de studie "Izegem als handelscentrum" voor aan de handelaars. De problematiek was toen al een heet hangijzer.

"Het is verrassend hoeveel aspecten van de problematiek tijdens de voorbije 40 jaar nauwelijks gewijzigd zijn", stelt N-VA - gemeenteraadslid Kurt Himpe die oude krantenartikels bestudeerde.

In De Weekbode van 31 januari 1969 verscheen een artikel over de voorstelling van de studie. In de eerste plaats werd vastgesteld dat de werkelijke commerciŽle verzorgingszone van Izegem beperkt was tot Kachtem (toen nog niet gefuseerd met Izegem), Lendelede, Oekene, Ingemunster en Sint-Eloois-Winkel. Men stelde toen zelfs dat Izegem commercieel afhankelijk was van Roeselare.

Izegem telde toen 567 winkels (restaurants en cafťs inbegrepen). De vaststellingen in verband met de verkoopsoppervlakte was minder positief: meer dan de helft van de winkels beschikte over een winkelruimte van minder dan 25 vierkante meter.

Het handelscentrum was toen ook niet compact en toen al werd vastgesteld: "Geen enkele straat is volledig voorbehouden aan winkelruimte. Vooreerst zijn de winkels teveel verspreid in een groot aantal zijstraten, daarenboven worden de winkels van elkaar gescheiden door particuliere woningen en industriŽle bedrijven. Dat vermindert niet alleen de attractieve waarde, maar maakt ook dat het niet aangepast is aan de moderne koopgewoonten."

"Bepaalde conclusies in de toenmalige studie zijn bijna identiek aan de conclusies in de studie die door BRO in 2008 werd uitgevoerd", besluit raadslid Himpe. "Verrassend en vooral: we moeten nu dringend maatregelen nemen zodat we in 2050 niet vaststellen dat er dan nog niets veranderd is."

Klik hier voor het actieplan "Winkel in Izegem" dat door de N-VA - gemeenteraadsleden Kurt Himpe en Filip Motte op 17 augustus 2010 werd voorgesteld.