Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

VDAB - studie doorbreekt algemeen denkbeeld

26 oktober 2009

De resultaten van de VDAB – studie die alle jongeren onder de loep legde die in 2004 en 2005 afstudeerden in het secundair onderwijs hebben een bijzondere bijdrage: ze doorbreekt het algemeen denkbeeld dat TSO geen vooropleiding is voor het hoger onderwijs in het algemeen en het universitair onderwijs in het bijzonder.

Al jaren vechten technische scholen tegen het beeld dat geschetst wordt. Enkele weken geleden werden de inschrijvingscijfers van de Vlaamse universiteiten gepubliceerd en er barstte onmiddellijk een ongenuanceerde discussie los over het niveau van de universiteitsstudenten en meer specifiek de vraag wat studenten met een TSO - opleiding te zoeken hebben in het hoger of universitair onderwijs.

De jongeren die een TSO – opleiding volgen en verder willen studeren, hebben alvast één voetje voor: ze moeten zich bewijzen. En dat levert blijkbaar resultaten op: de slaagpercentages liggen in bijna alle richtingen boven de helft en bij de keuze voor een masteropleiding haalt bijna zes op de tien het einddiploma. Daarnaast moet gezegd dat heel wat technische scholen fors investeren in de vooropleidingen voor hoger onderwijs zodat de overgang naar het hoger onderwijs goed verloopt. En dat geldt niet alleen voor de specifieke vooropleidingen zoals industriële wetenschappen, elektromechanica of elektriciteit-elektronica.

Laten we hopen dat door deze VDAB – studie de discussie over het TSO nu eindelijk op een ander spoor gezet wordt en dat constructief verder gewerkt wordt aan de herwaardering van het technisch onderwijs.