Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Plaatsen van zonnepanelen vergt in bepaalde gevallen nog altijd een openbaar onderzoek

28 oktober 2009

Wie in Izegem zonnepanelen wil plaatsen, moet er nog altijd rekening mee houden dat er in bepaalde gevallen een openbaar onderzoek nodig is.

"Heel wat Izegemnaars hebben de stap gezet om zonnepanelen te installeren of zijn dit van plan. Hoewel vorig jaar het plaatsen van zonnepanelen vergunningsvrij gemaakt werd voor de meeste woningen, is dit niet het geval voor bestaande verkavelingen waar zonnepanelen niet expliciet worden toegestaan", stelt N-VA - gemeenteraadslid Kurt Himpe. "Wanneer er een ruimtelijk uitvoeringsplan, een bijzonder plan van aanleg of een goedgekeurde verkaveling bestaat die voorschrijft uit welke materialen de dakbedekking moet bestaan, dan is een openbaar onderzoek nodig voor de afwijking van het gebruik van materialen. Bij zo'n onderzoek worden de aanpalende eigenaars persoonlijk aangeschreven."

De vorige minister van Ruimtelijke Ordening verstuurde in juli 2008 een omzendbrief waarin hij de gemeenten aanspoorde om de verkavelingsvoorschriften aan te passen aan de toepassing van zonne-energie. Zo is er maar één procedure nodig en moet niet voor elke nieuwe aanvraag voor het plaatsen van zonnepanelen een buurtonderzoek gebeuren.

Uit een antwoord op een schriftelijke vraag van gemeenteraadslid Himpe blijkt dat de stad Izegem zelf het initiatief niet neemt om alle betreffende plannen te wijzigen. Vooral de kostprijs blijkt roet in het eten te gooien. Een openbaar onderzoek is goedkoper. Het stadsbestuur kan sinds 1 september 2009 zelf ook afwijkingen toestaan op de voorschriften, al moet er ook dan een openbaar onderzoek plaatsvinden.

"Natuurlijk blijft de problematiek dat voor heel wat mensen niet duidelijk is waarom in het ene geval onmiddellijk zonnepanelen kunnen geplaatst worden en bij wijze van spreken een straat verder een openbaar onderzoek moet plaatsvinden", aldus raadslid Kurt Himpe. Hij roept het stadsbestuur op om de regelgeving in de stadsperiodiek eens duidelijk uit te leggen.