Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Beperkingen kanaal Roeselare-Leie spelen bedrijven parten

8 oktober 2009

Bedrijven langs het kanaal Roeselare-Leie ijveren al een tijd voor een grotere toegankelijkheid van de waterweg. De beperkingen spelen de bedrijven parten. Zo meerde begin juli in Roeselare een binnenschip aan met een laadvermogen van 1900 ton, maar het schip transporteerde slechts 1500 ton omdat het kanaal niet diep genoeg is en lage bruggen een lege terugvaart belemmeren. Een verschil van 400 ton, maar de vervoerskosten blijven dezelfde.

Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) stelde over de problematiek een schriftelijke vraag aan Vlaams minister Crevits. “Een grotere toegankelijkheid van het kanaal kan het transport van vrachtwagens in de regio doen dalen en de haven van Roeselare heeft een kwalijke reputatie op het vlak van fijn stof”, aldus Wilfried Vandaele.

Volgens de minister is het kanaal Roeselare-Leie voorzien voor scheepvaart tot 1350 ton, maar Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) laat toe dat grotere schepen op het kanaal varen, mits rekening te houden met de bestaande beperkingen qua diepgang en doorvaarthoogte.

N-VA – gemeenteraadslid Kurt Himpe volgt de regionale problematiek van het kanaal al een tijd op. “De Dorpsbrug in Ingelmunster blijft een rem voor een grotere toegankelijkheid, maar de besprekingen tussen W&Z en de gemeente Ingelmunster voor een ontwerp zijn aan de gang. Minister Crevits stelt dat rekening houdend met de huidige stand van zaken van het (voor)ontwerp een start van de herbouw van de Dorpsbrug in Ingelmunster vóór 2012 niet haalbaar is”, aldus het raadslid. Ze belooft tijdens deze bestuursperiode wel baggerwerken.

De vraag van de bedrijven om een grotere toegankelijkheid wordt ondersteund door cijfergegevens waarover N-VA – raadslid beschikt: “Het aantal ton goederen dat vervoerd wordt via het kanaal stijgt de laatste jaren voortdurend. In 2000 ging het om iets meer dan 2,5 miljoen ton, in 2004 was dit al 3,1 miljoen ton en vorig jaar werd 3,64 miljoen ton opgetekend. Deze cijfers werden opgetekend bij het versassen aan de sluis in Ooigem. Ook het aantal bewegingen op het kanaal stijgt de laatste jaren. In 2006 werden 9000 schepen versast, in 2008 steeg dit tot 9537 schepen”.