Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

N-VA stelt vragen over invoering van "stunbags" bij politiediensten

18 januari 2008

N-VA - Kamerlid Flor Van Noppen stelde in de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken een vraag over de invoering van "stunbags" bij de politiediensten.

Hij deed dat op vraag van N-VA - partijbestuurslid Kurt Himpe. De vraag werd tijdens de vorige legislatuur schriftelijk ingediend, maar minister Patrick Dewael antwoordde toen niet op de vraag.

De gespecialiseerde arrestatieteams van de Nederlandse politie kregen in 2006 de zogenaamde "stunbags". Da is een zakje met loodkogeltjes, af te schieten met een speciaal geweer. De munitie dringt het lichaam niet binnen, maar zorgt wel voor een tijdelijke uitschakeling. Verdachten uitschakelen op grotere afstand, waarbij het niet mogelijk is een wapenstok of pepperspray te gebruiken, wordt daardoor gemakkelijker. De stunbag is ook veel minder dodelijk dan rubberen of plastic kogels die voor dezelfde doeleinden gebruikt worden, op voorwaarde dat die natuurlijk op professionele wijze gebruikt wordt.

N-VA - Kamerlid Van Noppen vroeg op woensdag 16 januari in de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken of de Belgische interventie-eenheden de stunbag al gebruiken en - indien niet - of het gebruik ervan overwogen wordt.

Minister Dewael antwoordde dat de Belgische inteventie-eenheden dit niet gebruiken, maar sloot niet uit dat er experimenten met de stunbag op het terrein zullen plaatsvinden.