Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Recuperatie van btw voor investeringen in rioleringen: onduidelijkheid blijft

19 juni 2007

De btw-recuperatie door steden en gemeenten voor investeringen in rioleringen blijft een dossier met veel vraagtekens. Dat blijkt alvast uit het antwoord van minister Didier Reynders op een parlementaire vraag die N-VA - partijbestuurslid Kurt Himpe liet stellen.

Nadat bleek dat bepaalde steden en gemeenten erin slaagden om de btw op investeringen in hun rioleringsnetwerk te recupereren, terwijl dit niet zo eenvoudig is voor andere steden en gemeenten, stelde Kamerlid Patrick De Groote een schriftelijke vraag aan de minister van FinanciŽn.

In zijn antwoord laat de minister nu weten dat 207 gemeenten in het Vlaams Gewest, 6 gemeenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 95 gemeenten in het Waals Gewest een btw-nummer aangevraagd hebben. In deze cijfers zijn de steden en gemeenten die werken via een autonoom gemeentebedrijf, regie, havenexploitatie... niet opgenomen.

Volgens de minister is men nog altijd (!!) bezig met het bestuderen welke investeringen wel of niet in aanmerking komen voor de btw-recuperatie. Door vertegenwoordigers van steden en gemeenten in verband met riolering en waterzuivering werd onlangs een niet-exhaustieve lijst opgesteld van de werkzaamheden gecorreleerd aan modern rioolbeheer. "De administratie bestudeert nu welke van de werkzaamheden in hoofde van de gemeenten kosten uitmaken met betrekking tot het belastbare transport via riolen en bijgevolg voor aftrek in aanmerking komen."

De minister meldt ook dat gemeenten die de hoedanigheid van belastingplichtige verkregen vanaf 1 juli 2005 de zogenaamde "historische" btw niet in aftrek kunnen brengen.

De btw op werken voor de aanleg van een gescheiden rioolstelsel of het afkoppelen van regenwater komt alleen voor aftrek in aanmerking als een dergelijk systeem onontbeerlijk is voor de effectieve sanering van het afvalwater.    

Minister Reynders nam alvast lang de tijd om te antwoorden op de vraag van Kamerlid Patrick De Groote. N-VA - partijbestuurslid Kurt Himpe liet de vraag in november 2006 stellen, het antwoord werd pas op 15 juni 2007 gepubliceerd.