Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Grensarbeiderstatuut onder zware druk

20 maart 2007

De paarse regering zet door een nieuwe maatregel het grensarbeiderstatuut onder zware druk. Wie één dag buiten de grenszone werkt, verliest het grensarbeiderstatuut. "Een gemiste kans voor een regio waar de werkloosheid gedaald is tot een laagterecord van 3 procent", meent N-VA - partijbestuurslid Kurt Himpe.

Een Franse grensarbeider is een arbeider die woont en werkt in een zone van twintig kilometer rond de grens. Het grensarbeiderstatuut heeft voor die Noord-Franse grensarbeider een dubbel voordeel: de arbeider wordt belast in Frankrijk, waar de belastingen lager liggen dan in België en hij betaalt lagere sociale bijdragen in België dan in Frankrijk. Dat fiscaal voordeel zet Fransen aan om in onze bedrijven te komen werken. Gelukkig, want het Belgische arbeidersaanbod lijkt al een tijd ontoereikend en het handelt meestal om werk dat geen enkele Belg nog wil doen.

Federaal minister Reynders wil nu strenge controles en schaft daarmee de ongeschreven regel af waardoor grensarbeiders 45 dagen buiten de grenszone van twintig kilometer mochten werken.

Uiteraard zijn heel wat bedrijven ongerust: hun Noord-Franse arbeiders verlaten immers de bedrijven. Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen reageerde ook al teleurgesteld op de beslissing van Reynders.